Mitől lett éppen ez a világ legjobb étterme?

Négy nemzet lobogója alatt köszönte meg a kitüntető elismerést a mesterszakács Szingapúrban, ahol a Mirazur étterem csapata átvehette az aranyérmet. Az argentin mesterszakács meg is indokolta, hogy miért leng négy nemzeti lobogó is mögöttük.

Az argentin zászló a mesterszakács hazáját jelzi, a brazil azt az országot , ahol “megtalálta élete nagy szerelmét”, a feleségét, aki természetesen részt vett a Mirazur felvirágoztatásában. A francia trikolór a helyszín jelenti, Menton városát – nem messze az olasz határtól. Az olasz zászló is ott lengett a csapat mögött hiszen a stáb nagy része olasz állampolgár, de összesen nyolc nemzet képviselteti magát a Mirazur csapatában.

Az ég és a föld között található az étterem, melyet a brit Restaurant szaklap a világ legjobbjának nyilvánított az idén. Az argentin séf elmesélte a párizsi Le Figarónak, hogy is kezdődött el pályafutása a francia-olasz határon, Mentonban, az Azúrparton. Egy tipikus brit úriember volt a tulaj, aki rögtön látta, hogy az argentin séfnek egy vasa sincs. Arról érdeklődött – öltönyben és panamakalapban – hogy mit is keres egy argentin séf az Azúrparton? Mauro Colagreco válaszul elmondta, hogy bár a pampákról érkezett Franciaországba, ott a legjobb mesterszakácsokkal főzhetett együtt. Először Bernard Loiseau-val Burgundiában, majd Párizs következett két híres mesterrel: Alain Passard-ral és Alain Ducasse-szal. Az utóbbi különösen híres konyhát vitt a Plaza Athénée szállodában, mely az egyik legpatinásabb a francia fővárosban. A brit úriember jól ismerte a szakmát, ezért bérbe adta éttermét az argentin séfnek. “Nevetségesen olcsó áron jutottam hozzá!”-  emlékszik most az argentin séf a 2006-os kezdetekre. A brit úriember bízott a fiatal csapat kreativitásában és nem csalódott: a Mirazur megszerezte a három Michelin csillagot!

A Mirazur az egyetlen háromcsillagos étterem Franciaországban, ahol a séf külföldi 

“A hagyományok fontosak, de nem jelenthetnek határt a kreativitásban!” Ez a jelszava az argentin mesterszakácsnak. Aki évente 250-300 új kompozícióval lepi meg rajongói táborát az Azúrparton. Miközben szinte az egész világ képviselteti magát a Mirazur csapatában, az argentin mesterszakács maximálisan igyekszik kötődni a környékhez, ahol a francia-olasz határon évezredes gasztronómiai kultúra virágzik. A Mirazur filozófiája az, hogy ha lehet, akkor mindent vásárolj meg helyben!

 

Ennek megfelelően évre évre növekszik azoknak a helyi áruknak az aránya, melyeket az argentin séf felhasznál. Maga a ház is gazdálkodik: 25% a saját termék, de ezt szeretnék felvinni 60-70%-ra. A többit is mind a régióban vásárolják. A főnök rajzolt egy 50 kilométeres kört, és kijelentette: mindent itt veszünk! Egymás után jöttek a Michelin csillagok, de a séf nem változtat az alapelvén: az alapanyag legyen hazai! A kreáció azután lehet nemzetközi, sőt teljesen globális is.

 

Az Azúrparton ugyanis sokan élnek a világ leggazdagabb emberei közül vagy legalábbis fenntartanak ott egy kisebb vagy nagyobb kastélyt. A dúsgazdag arab olajhercegektől az orosz oligarchákig. Az amerikai és a japán vagy kínai turisták is elárasztják az Azúrpartot. A Mirazur mesterszakácsának tehát teljesen globális konyhát kell vinnie, de hazai alapanyagokból. A soknyelvű stáb most a csúcsra jutott. Az argentin mesterszakács eddig is szerepelt néhány Top Chef televíziós műsorban Franciaországban és Itáliában, de most áradnak hozzá a meghívók. Hiszen a Mirazur az idén első lett a világon. Az argentin séf , aki egy rögbisztárhoz hasonlít, szeretné megőrizni ezt a helyet. Így nem lazíthat, mert évente 250-300 új kreációra tartanak igényt a világ legjobb éttermének vendégei az Azúrparton a francia-olasz határon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez