Szép lassan ők is kihalhatnak: a zsiráfok is veszélyben vannak

Környezetvédők szerint a zsiráfok száma az elmúlt 30 évben 40 százalékkal esett vissza.

Sürgős lépésekre van szükség a veszélyeztetett fajok megmentésére, hiszen ha nem születik a védelmükben megfelelő program, olyan állatok halhatnak ki hamarosan, melyek most ikonikus tagjai az állatvilágnak. A több millió faj között veszélyben van az afrikai szavanna meghatározó szereplője, a zsiráf is – figyelmeztetnek a kutatók. A veszélyeztetett állatok nemzetközi védelméért felelős CITES adatai szerint az elmúlt 30 évben a testrészeikért és a trófeáért zajló illegális vadászat, az élőhelyeiket érintő polgárháborúk és más emberi tevékenységek következtében 40 százalékkal esett a számuk, ami fennmaradásukat is veszélyezteti. Így a csendes kihalás áldozatai lehetnek a zsiráfok is – az elefántok, jaguárok, rinocéroszok fajaival egyetemben.

000gir2

A szafariországok szinte mindegyikében évről évre csökken a vadállomány a fent említett okok miatt, de az is tizedeli az állatokat, hogy élelemforrás híján sokszor a húsukért ölik le őket a környékbeli falvak lakói.  A Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kenya, Mali, Niger és Szenegál megkezdte a tárgyalásokat a zsiráfokból készülő termékek kereskedelmének szabályozásáról.  Fontos tanácskozás indult el Genfben a hét végén, a Vadvédelmi Világkonferencián a világ legkülönbözőbb pontjairól több ezer résztvevő vitatja meg az aktuális kérdéseket a vadvédelemben, kiemelt figyelmet fordítva a zsiráfokra.

000gir3

“Azért is fontos, hogy a CITES veszélyeztetett fajként jegyzi a zsiráfokat, mert jelenleg nem tudjuk pontosan, a populáció mekkora részét érinti a kereskedelem. Az Egyesült Államok adatai szerint 2006 és 2015 között 40.000, zsiráfból készült termék került piacra” – mondta Matt Collins, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) politikai irányelvekért felelős igazgatója. Ezért is tesznek most lépéseket, hogy megfelelő szabályozással vissza tudják szorítani az illegális kereskedelmet mind a zsiráfok, mind a többi veszélyeztetett faj fennmaradása érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez