73 éves nő szült ikreket Indiában

Az orvosok szerint a babák és az anyukájuk egyaránt jól vannak. A nőnek ez az első szülése.

India déli részén, Andra Pradesh államban egészséges ikerlányokat hozott világra egy 73 éves nő csütörtökön. A szülést császármetszéssel végezték, az operációt vezető orvos, Uma Shankar közlése szerint az anyuka és a gyermekek is jól vannak. A 73 éves Mangayamma Yaramatinak és 82 éves férjének a lányok az első gyermekeik, a nőnek korábban nem sikerült teherbe esnie. Ezért a közösség, melyben élt “gyermektelennek” bélyegezte, és ez szégyennek számít. Számos orvost felkerestek, és végül mesterséges úton fogantak meg a lányok három orvoscsoport munkájának köszönhetően. Az egyik csoport a nő általános egészségére figyelt, egy másik a táplálkozására, a harmadik pedig a terhességet felügyelte – írja a The Guardian.

000india1

A mesterséges megtermékenyítés sikere világhír lett, hiszen az indiai asszony az eddigi legidősebb nő, aki teherbe esett az eljárással – ráadásul első körben. 2016-ban egy másik indiai nő, Daljinder Kaur 72 évesen szült egészséges kisfiút. Nem ők az egyedüliek azonban, akik 70 éves korban még szeretnék átélni a szülői örömöket.

000india2

A klinika vezetője szerint sok nő, aki jelentkezik a mesterséges megtermékenyítésre, már volt édesanya, de gyermeke meghalt valami miatt, például egy balesetben. Gyermek nélkül élni India egyes részein pedig egyet jelent a kirekesztéssel, így sokan a társadalmi nyomás miatt is úgy érzik, hogy még ha idősebb korukban is, de szeretnének gyermeket. A jövőt azonban ők sem látják. Amikor arról kérdezték a friss szülőket, hogyan fognak gondoskodni a lányokról, az apuka azt felelte: “Az irányítás nem a mi kezünkben van. Minden úgy lesz, ahogy lennie kell. Minden Isten kezében van”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez