Ítélet Putyin kritikusa ügyében

Nem jó az idei elmaradásokat átvinni az újévre. Az egyik moszkvai bíróság is így lehetett ezzel, amikor január 15. helyett mára tűzte ki Alekszej Navalnij ítéletének kihirdetését. Sokak szerint azonban nem az év végi babona gyorsította fel az eljárást.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, december 19-én az egyik moszkvai bíróság január 15-re tűzte ki az ítélethirdetést Alekszej Navalnij és testvére, Oleg csalás és pénzmosási perében. Az ügy azonban annyira sürgős lett, hogy ma, moszkvai idő szerint reggel 9-kor kihirdették az ítéletet.

Eszerint Alekszej Navalnij 3,5 fél év felfüggesztett, testvére pedig ugyanennyi letöltendő szabadság vesztést kap. Valamint meg kell téríteniük az Yves Roche oroszországi leányvállalatának okozott 4,8 millió rubeles (körülbelül 22 millió Ft) kárt.

Valójában nem maga a büntetés, hanem az időzítés foglalkoztatja jelenleg a sajtót. A korrupcióellenes blogja miatt Oroszországban rendkívül népszerű Navalnijt tüntetéssel akarták támogatni január 15-én. December 19-e után rohamos gyorsasággal indult meg a demonstráció szervezése és egy nap alatt több mint 12.000-en jelezték részvételi szándékukat a közösségi oldalakon.

Azért valószínűsítik sokan, hogy a tüntetés miatt hoztak ma ítéletet, mert a hatóságok felszólítása ellenére folytatódott a toborzás. Az ügybe a Facebook is belekeveredett. A tüntetés ott regisztrált oldalát december 20-án blokkolták a Főügyészség kérésére, amit azonban másnap feloldott a közösségi oldal, egy nap alatt 17.000 csatlakozót szerezve.

Az ellenzéki Dozsdgy televízió helyszíni tudósítója szerint a bíróság épületénél kordonokat állított a rendőrség ma reggel. Állítólag annyira elővigyázatosak voltak, hogy még a vádlott Oleg Navalnijt is feltartóztatták. A két testvér ügyvédjei fellebbeznek.

(Kép:A Navalnij testvérek a moszkvai bíróságon, 2014.12.30. Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez