Kihúzza a gyufát a Facebook az oroszoknál?

Tüntetéssel támogatnák Vlagyimir Putyin legkeményebb hazai kritikusát, Alekszej Navalnijt január 15-én. A programot meghirdető oldalhoz 12.000-en csatlakoztak egy nap alatt, majd a Facebook blokkolta azt. Ma viszont már Navalnij támogatóinak egyetlen oldalát sem hajlandóak korlátozni.

Pénteken meghosszabbították Alekszej Navalnij február óta tartó házi őrizetét január 15-ig. Sikkasztás miatt 10 év szabadságvesztésre számíthat az ügyvéd, bár sokak szerint inkább a korrupcióellenes blogja válthatta ki a hadjáratot ellene.

Még ugyanaznap támogatói tüntetést kezdtek szervezni január 15-re az interneten. A Facebookon regisztrált toborzó oldalt azonban másnap blokkolták a Főügyészség kérésére, tájékoztatta az ellenzéki orosz televíziót, a Dozsdgy tv-t, Vagyim Ampelonszkij a médiahatóság (Roszkomnadzor) sajtótitkára.

Az eset miatt többen is kritizálták a közösségi oldalt, például Michael McFaul, az USA korábbi moszkvai nagykövete, vagy a Washington Post. Később a Facebook főnöksége gyűlést hívott össze Kaliforniában, ahol úgy döntöttek, nem korlátozzák tovább Navalnij támogatóinak oldalait. A tüntetést szervező új oldalhoz 17.000-en csatlakoztak vasárnap este.

A Facebook tisztában vele, hogy emiatt akár egész Oroszországban blokkolhatják. Akárcsak a Twitter, amely szintén elhatározta: nem bünteti a tüntetéssel kapcsolatos accountokat. A Roszkomnadzor figyelmeztetését persze elküldik minden felhasználónak, de semmilyen retorziót nem alkalmaznak majd az azt figyelmen kívül hagyókkal szemben.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez