Régészek és szakácsok fogtak össze, hogy megfőzzék az ókori római fogásokat

Báránypörkölt ecetmártással, vaddisznóval és szarvassal töltött ételek, szarvasgombával sütött kenyér – ilyen fogásokat tálaltak fel az ókori Rómában.

Spanyolországban 2000 éves vacsorát tartottak Sevilla közelében, Italica ókori város romjainál, mely egykor Traianus és Hadrianus római császárok otthonául is szolgált. A séfek régészekkel közösen dolgozták ki és készítették el az ókori római menüt – ugyanazokkal az alapanyagokkal, melyeket annak idején is használhattak. Az Euronews beszámolója szerint a konyhakísérletben báránypörkölt ecettel készült báránypörkölt, vaddisznó és szarvas töltelék, szarvasgombás kenyér került az asztalra. Az ételeket Camila Ferraro séf vezetésével főzték, aki saját éttermében is kamatoztatja majd az ókorban alkalmazott technikákat.

A vaddisznót például egy olyan mártással tálalták, mely ecetből, karamellből és többfajta gyógynövényből készült, és a régészek szerint népszerű része volt az ókori rómaiak étkezésének. Borsos ára miatt viszont csak a gazdagok engedhették meg maguknak, akik mind az édes, mind pedig a sós, halas vagy húsos ételeket színesítették a különleges szósszal. Újbóli felfedezése a modern konyhaművészetben is hozhat újdonságokat, csakúgy, mint az alakor vagy egyszemű búza, mely az egyik legősibb gabona, amit még az ősemberek is fogyasztottak – az ókoriak pedig kenyeret sütöttek belőle a lakomákra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez