Paprehab Rómában

Már 20 éve működik Rómában az a központ, ahol pszichoterápiát biztosítanak az egyház azon tagjainak, akik mentális problémákkal küzdenek és valamilyen bűncselekményt követtek el.

Tavaly világszerte több ezer zaklatási ügyet jelentettek a katolikus egyház berkeiből. Az elmúlt 15 évben körülbelül 150 papot ítéltek el gyerekekkel szemben elkövetett szexuális zaklatásért csak Olaszországban. A botrány egyik következménye, hogy 2019 decemberében Ferenc pápa feloldotta a pápai titoktartást az egyházon belül kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bántalmazásokra. Az Euronews utánajárt, mi lesz azokkal a papokkal, akik mentális és viselkedési problémákkal küzdenek.

Beszámolója szerint több olyan központ is létezik Olaszországban, melyeket az állam azért tart fenn, hogy ott pszichoterápiával rehabilitálják a szóban forgó papokat. A két legrégebbi Trentóban és Rómában működik, az utóbbi több mint 25 éve. Olyan központok is vannak, ahol az áldozatokat és családtagjaikat fogadják, ezekből 24-et működtetnek Olaszországban.

A papok rehabilitációs központjaiban általában olyanokat kezelnek, akik házi őrizetben vannak. Marco Ermes Luparia, a római Divino Amore dolgozója szerint minden eset mögött személyes dráma áll, ami a bűncselekményhez vezetett. A központ arra kíván minimális biztosítékot adni, hogy az elkövető nem fogja megismételni tettét. Filozófiájuk szerint viszont a gyógyulás akár egy életen át is eltarthat, és teljes elszigetelést igényel a társadalomtól. A pedofil esetek mellett kezelik a kiégéssel, különböző függőséggel küzdőket és válsághelyzetbe került egyházi dolgozókkal is foglalkoznak az intézményekben.

A terápia viszont csak addig tart, amíg meg nem kezdi az elkövető a börtönbüntetését. Onnantól kezdve nem finanszírozzák a kezelést. Miután letöltötték kiszabott büntetésüket, sem az állam, sem az egyház nem monitorozza az egykori papokat, a központok mégis megpróbálnak segítő kezeket nyújtani nekik. A legtöbbjük ugyanis az utcára kerül, miután szabadul a börtönből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez