A gép forog – lüktető kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban

Március elejéig tart nyitva az Ybl Budai Kreatív Ház hétvége óta megtekinthető új kiállítása. A művészetszeretők ezúttal Fajó János munkáit láthatják.

A Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművésznek ez az első posztumusz tárlata. Igazából nem csak verniszázsra gyűlt össze a közönség, hanem születésnapra – mondta a megnyitón a 2018-ban elhunyt művész özvegye. Fajó János ugyanis éppen most lenne 83 éves. A kiállítás címe, „A Gép Forog…”. Mert bár a művész már nincs velünk, művei ma is elevenen hatnak: belakják a teret, lüktetnek és pulzálnak. Erről Sárvári Zita, a kiállítás kurátora beszélt, aki elmondta, hogy most először kuriózumokat, sőt kakukktojásokat is láthatunk. Ezek, akár a többi kiállított mű, annak a szikár matematikai és geometriai logikának a termékei, melyet Fajó János élővé tudott tenni, miközben az empirikus és geometriai jelenségeket vizsgálta és megmutatta az összhangjukat képeken, térben kihajtogatott szobrokon.

20200206_181421

 

Az ismétléssel kialakuló kompozíciók, a vonalak, formák és elemek fokozatos elforgatásával létrejövő alkotások egy másik dimenzióba repítenek el minket. Fajó János, akit Kassák Lajos szellemi örökösének tartanak, a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt. Alkotásait erős gondolatiság jellemzi: a szemlélődőt szinte lebilincselik, miközben teoretikus időutazásra invitálnak. Egy olyan kalandra, amelyben megpróbáljuk megfejteni az egymásba futó és egymásra épülő formákat, ábrákat, jeleket a grafikai munkákban, szitanyomatokon, festményeken, fali objekteken és szobrokban.

Fajo_Kreativ__2020_02.03-6806

Fajó hitt a művész és a művészet szabadságában, alkotásaiból játékosan, cinkosan kacsint ki ránk. A geometrikus tradíciók és a konstruktivizmus elvei alapozták meg munkásságát, de hatással volt rá az op-art, a minimal art és az „új geometria” is. Alkotásai békés harmóniát, optimizmust sugároznak, a letisztult, derűs színek és a pontosan megszerkesztett vonások pedig igazi összhangot teremtenek, miközben szabad asszociációra buzdítják a nézőt.

Fajo_Kreativ__2020_02.03--5

Ugyanezt tette a megnyitón özvegye, Hajós Ágnes is. Mint mondta, Fajó Jánost állandó és kibírhatatlan kíváncsiság hajtotta, mindig éhes szemmel fedezte fel és mutatta meg a világot. Ha valamit nem talált meg maga körül, azt elkészítette. Próbáljanak meg elmélyülni a tárlaton, gondolkodni úgy, ahogy ő gondolkodott – ajánlotta Hajós Ágnes a látogatóknak.

20200206_182133

Fajó János posztumusz tárlata március 8-ig ingyenesen megtekinthető az Ybl Budai Kreatív Házban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez