Videókonferenciákat támadnak a hekkerek

A konferenciahívásokat zavarhatják meg azáltal, hogy becsatlakoznak.

A koronavírus-járvány miatt milliók váltottak online platformra az oktatásban és az üzleti életben is. Legtöbbjük a Zoom nevű programot használja az online órákhoz és meetingekhez. Ez azonban korántsem annyira biztonságos, mint gondolnánk: egyre többen jelentik, hogy hívatlan vendégek csatlakoztak be a beszélgetésbe, volt olyan is, aki pornográf tartalmat vagy rasszista megjegyzéseket osztott meg a többi résztvevővel. Egy amerikai nő például a disszertációját védte, amikor a háttérből valaki beszélni kezdett hozzá, majd elindult egy zene is. Végül az ismeretlen hang megfenyegette, hogy megerőszakolja. Mindezt a professzorok online jelenlétében – írja az ABC News.

web-cam-796227_1920

Az eseteket már az FBI is vizsgálja, a jelenségnek neve is van: zoom bombing, azaz a Zoom beszélgetést célzó támadás. A hekkerek a vicces üzenetektől kezdve egészen a durva, halálos fenyegetésekig képesek elmenni, és bizalmas információkat is megszereznek áldozataikról. Az FBI ezért azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy biztonsági beállításaikat módosítsák úgy, hogy csak az ő hozzájárulásukkal tudjanak kívülállók csatlakozni a beszélgetéshez.

programming-593312_1920

Azóta a Zoom is frissítette a beállításokat, az online kurzusok zavartalan működése érdekében az oktató tud már csak tartalmat megosztani a diákokkal. Így a kellemetlen, kéretlen képek, videók és hanganyagok nem jelenhetnek meg több száz diák képernyőjén. Arra is figyelni kell, hogy az azonosító kódot ne osszák meg a közösségi platformokon, hiszen azzal is visszaélhetnek az online bűnözők. Ez még Boris Johnsonnak sem ment korábban: az Egyesült Királyság miniszterelnöke egy kabinetülésről posztolt képernyőfelvételt, amin szerepelt a résztvevők azonosítója a nevükkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez