Online élik az életüket, bűnözni pedig szinte elfelejtettek a fiatalok Dániában

A valaha mért legkevesebb, fiatalkorúak által elkövetett bűnesetet regisztrálták a múlt évben Dániában. A tizenévesek alig lopnak, ritkán verekszenek, és a vandalizmus is leszálló ágban van az országban.

A Dán Bűnmegelőzési Tanács (DKR) jelentése szerint a 14-15 éves fiatalok körében elkövetett betörések és erőszakos bűncselekmények száma 41 százalékkal csökkent, míg a bolti lopások és az online csalások száma is megfeleződött a 2005-ös adatokhoz képest.

A káros szenvedélyektől is mentesebbek ma a dán tinédzserek, mint 12 éve. A megkérdezetteknek csak 18 százaléka állította, hogy rendszeresen fogyaszt alkoholt és marihuánát is csak hat százalékuk szív, szemben a korábbi 30 és 13 százalékkal – számolt be róla a Politiken.

A DKR felmérése arra is rámutatott, hogy ennek az internet lehet az oka. A legtöbb fiatal ugyanis ma már inkább online éli az életét, ezért kevesebben kerülnek bajba a valós világban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne keverednének bele másfajta bűncselekményekbe, az online felületeken.

„Most az online tevékenységükre is kell koncentrálnunk, hiszen jelenleg erről nem tudunk túl sokat. Bővítenünk kell a tudásunkat az online bűncselekményekről” – mondta a Ritzau hírügynökségnek Rannva Møller Thomsen, a DKR elemzője.

A WHO múlt évi jelentése is rámutatott a problémára, miszerint a fiatalok egyre növekvő online jelenléte elszigetelődéshez vezet. A 11 és 15 év közötti, Dániában élő gyerekek ugyanis sokkal kevesebb időt töltenek együtt a barátaikkal, mint az összes többi ország fiataljai.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez