Állatok a nagyvárosban – furcsa jelenetek az üres utcákon

A koronavírus-járvány miatt világszerte rákényszerülnek az emberek az otthonmaradásra. Ez kiürült utcákkal, a töredékére csökkent forgalommal jár. Remek alkalom arra, hogy az állatok felfedezzék maguknak a máskor nyüzsgő városokat!

Az eddig óvatosan háttérbe húzódó városi állatokat és a város szélén, vadon élő populációkat ugyanúgy összezavarja a hirtelen változás, mint minket, embereket. Kié lesz a sok üres utca? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szerencsés, vicces vagy tragikus esetet a világ állatainak megváltozott helyzetéről.

Wales-ben kecskenyájak portyáznak az utcán. Az ausztrál városokban kenguruk ugrálnak. Indiában a máskor robogókkal és autókkal teli utakon elefántok sétálnak ráérősen. Japánban – bár egyébként sem számítanak szokatlan jelenségnek -, most tömegével jelentek meg szarvasok és őzek.

A ragadozó állatok is bemerészkedtek egy-egy városba. A dél-amerikai Chilében pumát kaptak lencsevégre. Több országban is láttak az esti órákban rókákat és vadkutyákat.

”A vadállatok általában a városok azon részein élnek, melyeket mi nem népesítünk be. Ezért többnyire láthatatlanok számunkra, olyanok, mint a kísértetek” – magyarázza a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója.

Az üres utcák azonban felbátorítják az amúgy félénk külvárosi állatokat. Így magyarázható az a Budapesten történt sajnálatos baleset is, hogy egy őzet gázoltak el a Kálvária téren. Az őz a feltételezések szerint a nem messze lévő Fiumei úti sírkertből merészkedhetett beljebb, ahol már többször is láttak vadállatokat.

A vírus szülte helyzetben komikus jelenetek is lejátszódnak. Törökországban egészen hihetetlen dolog történt. Az egyik faluban, ahol a lakók önkéntes karanténba vonultak, egy család furcsa zajra lett figyelmes a tetőről. Amikor megnézték, hogy mi az, a saját tehenüket látták, amint a sűrűn egymás mellett álló házakon tetőről tetőre járt. Hogy hogyan került fel több méter magasra, talán örök rejtély marad.

A turizmus szünetelése is nem várt hatásokat eredményezett. Thaiföldön az egyébként sűrűn látogatott tengerpartokat most 20 éve nem látott mennyiségben lepték el a teknősök és fészkeik. Elsősorban a kérgesteknősök, a világ legnagyobb tengeri teknősei jártak jól. Őket már évek óta veszélyeztetett fajként tartják számon Thaiföldön. A tudósok szerint a mostani helyzet már önmagában jó esélyeket teremt arra, hogy a faj fennmaradjon.

Szintén Thaiföldön, a fővárosban, Bangkokban is érdekes helyzet alakult ki. Két nagy majomcsalád eddig felosztotta a várost két területre és az elmúlt években viszonylag békésen éltek egymás mellett, köszönhetően az odalátogatóknak, akik szívesen etették őket, és a turistaszezonban mindig bőséges táplálékforrást biztosító kukáknak.Most az utcák megüresedésével és a turisták elmaradásával nehéz helyzetbe kerültek. Így fordulhatott elő, hogy a város történelmének egyik legnagyobb majom-tömegverekedése alakult ki több száz résztvevővel egy eldobott joghurtos doboz miatt.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez