Hova mennénk, ha mehetnénk: vírusmentes szigetek

Az új koronavírus csak azokat a helyeket kerüli el, ahol az izolációt a természet biztosítja: hegyekkel, tengerekkel, óceánokkal.

Egyelőre a legtöbb európai országban még érvényesek a kijárási korlátozások, de egyre többen várják a pillanatot, hogy újra repülőre ülhessenek és egzotikus helyen töltődhessenek fel a karantén után. Vírus nélkül. Ami csak a világ olyan helyszínein volna lehetséges, ahol a természeti adottságok miatt tökéletes az elszigetelődés. Ezek többnyire csendes-óceáni szigetek, melyekről  egyáltalán nem jelentettek fertőzötteket – ellenben a turizmusból élnek és most a biztonsági intézkedések következményei súlyosan érintik a gazdaságukat.

beach-1455815_1920

Nauru, Tuvalu, Pitcairn, Tokelau és Niue a hivatalos adatok szerint koronavírus-mentes övezetek – köszönhetően a Csendes-óceánnak, ami megoldotta a tökéletes elszigeteltséget. Ezek egyben a világ legkevésbé lakott szigetei közé is tartoznak, csakúgy mint Amerikai Szamoa, Vanuato, Mikronézia és a Salamon-szigetek, melyek szintén mentesek a vírustól. A helyi vezetők szigorú intézkedésekkel próbálják elérni, hogy ez így is maradjon: a legtöbb helyen megtiltották a turistáknak a belépést.

beach-1630540_1920

Azon szerencsések, akik most Hawaii-on tölthetik el a karantént, teljesen új arcát ismerhetik meg a szigeteknek: a korábbi, napi 30.000 turista helyett most csak pár százan érkeznek, ők is helyi lakosok, akiknek engedélyezett a beutazás. Mindazonáltal a helyiek, akik  nagyrészta turizmusból élnek, most a megélhetés miatt aggódhatnak: 225.000-en lettek munkanélküliek, ez a dolgozó lakosság egyharmadát jelenti a szigetcsoporton.

hawaii-2038861_1920

Az öreg kontinensen is vannak vírusmentes övezetek: Európában a hűvösebb éghajlatú Alan-szigetek, Svalbard és a Jan Mayen-szigetek Finnország és Norvégia partjainál. Afrikában a Szent Ilona-sziget, a Comore-szigetek és Lesotho lakossága szintén megúszták eddig a fertőzéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez