Koronavírus: mi a helyzet Afrikában?

Egyelőre csak két afrikai ország van, ahonnét még nem jelentettek koronavírusos megbetegedést.

Afrikában is terjed a koronavírus: a Comore-szigetek és Lesotho kivételével már mindegyik országban megjelent. A regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 16.000-et, a haláleseteké megközelíti a 900-at, míg körülbelül 3200-an gyógyultak meg a betegségből április 15-ig a John Hopkins Egyetem és az  afrikai járványügyi központ (Africa CDC) adatai szerint.

Arra már korábban figyelmeztettek a szakemberek, hogy a járvány különösen nagy pusztítást végezhet a fekete kontinensen, hiszen a nagy népsűrűség, a rossz higiénés feltételek és az egészségügyi ellátórendszer hiányai miatt lehetetlen megoldani az Európában, Amerikában vagy több ázsiai országban bevezetett védekezési intézkedések jó részét. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a világon regisztrált 38 millió HIV-fertőzött nagy része Afrikában él, ők pedig kiemelten sérülékenyek.

A kormányok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elkerüljék a tömeges fertőződést: több ország lezárta  szárazföldi határait, kijárási korlátozásokat vezettek be, betiltották a rendezvényeket a vírus megfékezése érdekében. Egyiptomban bezárták a repülőtereket, oktatási intézményeket.  A népszerű turistalátványosságok szintén zárva vannak. Az észak-afrikai országban összesen 2350 beteg és 178 halálos áldozat van az egészségügyi hatóságok adatai szerint és 589-en épültek fel a betegségből. Ennél egyedül Dél-Afrikában van több fertőzött: április 14-én 2415 beteget regisztráltak, 27 halálesettel és 410 felépüléssel.

Azt még nem tudni, hogy mekkora pusztítást végez majd a lakosság körében a vírus, de az  reményre adhat okot, hogy Afrika lakossága jóval fiatalabb, mint az európai, ami a tapasztalatok alapján ellenállóbbá teheti őket a járvánnyal szemben. Az európai példa ugyanis azt mutatta:  a vírus által legveszélyeztetettebb korosztály a 60-65 év felettiek csoportja, Afrika többségét pedig a fiatalok teszik ki – a medián életkor mindössze 19.7 év.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez