Tilos szoláriumozni Ausztráliában

Holnaptól tilos kereskedelmi célokra használni a szoláriumokat az ausztráliai New South Walesben. A döntést a bőrrák növekvő kockázatával indokolták a törvényhozók.

Ausztrália egyike azoknak az országoknak, ahol világon a legtöbb a bőrrákos megbetegedés. A szolárium olyan bőrbetegségekért felel, mint a melanoma, vagy a basalioma. New South Wales Rák Bizottsága szerint a 35 év alatti szoláriumozók 59 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek melanomások, mint azok, akik nem fürdőznek a mesterséges fényben.

A magas kockázat miatt 2015.január 1-től törvénytelen New South Walesben kozmetikai célokra ajánlani a szoláriumokat, pénzért és ingyen egyaránt. A rendelet megsértői akár 44.000 dolláros (körülbelül 9.300.000 forintos) büntetésre is számíthatnak – tájékoztatott a The Sydney Morning Herald.

A szoláriumok üzemeltetőinek ellenében a lakosság nagy része, 76 százaléka támogatta az intézkedést – derül ki egy novemberi felmérésből. A közvéleménykutatók által megkérdezett 6349 ausztrálnak kevesebb, mint egy százaléka szoláriumozott a most véget érő évben.

Kép: Europress/AFP

(Visited 35 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez