Új applikáció segít takarékoskodni a fiataloknak

Ruhatár-bővítés, okoseszköz-vásárlás, utazás. Főleg ezekre gyűjtenek ma Magyarországon a fiatalok, akik közül egyre többen egyre tudatosabban spórolnak.

​A magyarok mindössze 14 százaléka tervezi, hogy az eddiginél több pénzt fog félretenni a következő hat hónapban. Közülük minden harmadik 18 és 29 év közötti fiatal – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából.

Egyre tudatosabban képeznek pénzügyi tartalékot a fiatalok: a Magyar Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének tavalyi adatai szerint évente háromszázezer diák vállal munkát, és egyre többen terveznek ebből félre is tenni.

Az OTP Bank megbízásából készült kutatás szerint a 18-24 évesek elsődleges megtakarítási célja közt a saját tanulmányok finanszírozása, a ruhatár bővítése, okostelefon vagy laptop vásárlása szerepel, de többen gyűjtöttek utazásra, nyaralásra is. Sőt: egy éven belüli megtakarítási céljaik között ezeken felül az autóvásárlás is szerepel.

Hogyan segítenek a szülők?

Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásban megkérdezettek  harmada véli úgy, hogy a szülőknek addig kell támogatniuk gyereküket, amíg megtehetik. 17 százalék a gyermek saját keresetéhez köti az önállósodás kezdetét. A legtöbben gyermekük tanulmányainak finanszírozását tartják a minimumnak, amit szülőként biztosítaniuk kell.

64 százalék szerint a különböző programok költségét, illetve olyan dolgok megvételét, amellyel a gyerek társai is rendelkeznek, még komoly lemondások árán is meg kell adniuk gyereküknek. Így a fiatalok a takarékoskodás mellett a szülők segítségére is számíthatnak céljaik elérésében.

Erre szükség is lehet, hisz március és május között a munkanélküliek száma 190 ezer volt, ebből 37 ezer a 15-24 éves korosztályból került ki. A foglalkoztatottság esetükben mintegy 20 ezer fővel csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Aki saját maga teremtené elő a forrást megtakarítási céljainak megvalósításához, most több lehetőség közül is választhat az OTP Bank legújabb, fiataloknak készült Junior Next applikációjával.

„Egyre több fiatal számára vonzó, hogy saját keresete és megtakarítása legyen, amiből megvalósíthatja vágyait, kitűzött céljait. A szülők támogatása mellett sokan próbálnak a saját lábukra állni, és akár tanulmányaik mellett munkát keresni, vállalni. Ehhez nyújt segítséget az új Junior Next applikációnk, amely inspirációt ad a fiataloknak a pályaválasztás terén, és segít megtervezni a kiválasztott karrierúthoz szükséges költségeket. Emellett folyamatosan frissülő diákmunka lehetőségek között is válogathatnak a fiatalok az alkalmazásban. Sőt, kizárólag ezen keresztül jelentkezhetnek az idén szeptemberben induló OTP Junior Diákmunkára is, amelynek keretében négy héten keresztül betekintést nyerhet a kiválasztott diák a pénzügyi világ változatos munkaköreibe” – tudtuk meg Kökény Dávidtól, az OTP Bank bankkapcsolati szenior termékfejlesztési menedzserétől.

Az OTP Junior Next alkalmazást azért hozta létre az OTP Bank, hogy segítséget nyújtson azoknak a fiataloknak, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, de nyitottak az új tapasztalatokra, és szeretnének pontosabb képet kapni a karrierlehetőségekről. Az applikációban található kompetencia és karrierteszt útmutatást adhat arról, hogy milyen erősségekkel, képességekkel rendelkezik a kitöltő, és milyen szakmák illenek hozzá, milyen területen érdemes továbbtanulnia és arra is választ kaphat, hogy melyik intézményekben sajátíthatja el az ehhez szükséges tudást.  Emellett az alkalmazást letöltők kipróbálhatják magukat a munkaerő-piacon, hiszen számos diákmunka lehetőség között böngészhetnek. A diákmunka segíthet a megtakarítási céljaik elérésében, az applikációban pedig folyamatosan követhetik bevételeiket és kiadásaikat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez