Arcfelismerő programmal tenyésztik a sertéseket Kínában

A mesterséges intelligencia segíti a betegségek korai felismerését az állattenyésztésben is.

Kína a világ legnagyobb sertésexportőre: a globális sertéshús-fogyasztás több, mint felét fedezik a kínai sertésből. A 70 milliárd dolláros sertéshúsipari ágazatot pedig 9 százalékkal akarják növelni jövőre, amihez nagyban hozzájárulhat az automatizálás és robotizáció. Az állattenyésztésben is egyre nagyobb szerepet kap ugyanis a technológia: a legújabb fejlesztés az arcfelismerő rendszerek alkalmazása a nagy sertéstelepeken, amivel képesek kiszűrni a betegségeket és az állatok aktuális egészségügyi állapotáról is átfogó képet kapnak. Kuanghszi tartományban 2018 óta használják a technológiát és jelentősen sikerült lecsökkenteniük vele a kiadásokat, a tenyésztési folyamatokat és általánosan jobb eredményeket értek el az állategészségügyben is, mint előtte.

Az arcfelismerő szoftver képes elemezni az állatok szemeit, orrát és füleit. Méri a pulzusukat és azt is, hogy bocsátanak-e ki izzadságot, egy hangfelismerővel pedig azt is képesek megállapítani, ha a sertések a megszokottól eltéri hangokat adnak ki, például köhögnek. Egy járvány esetén ezek az információt kulcsfontosságúak lehetnek, és rengeteg veszteségtől menthetik meg a tenyésztőket. Elég csak az afrikai sertéspestisre gondolni, ami végzett a kínai sertések 40 százalékával és idén júniusban közel 82%-os emelkedést idézett elő a sertéshús fogyasztói árában Kínában – írja a Guardian.

A tenyésztők között ugyanakkor nem mindenki engedheti meg magának a beruházást. Kínában is előnyben vannak azok a nagy gazdaságok, ahol nincs anyagi akadálya a technológiai újításoknak, szemben a kisebb farmokkal, ahol nem tudják fedezni a kiadásokat. Aki viszont lemarad, kimarad, nagy esélye van tehát annak, hogy az arc- és hangfelismerő technológiák leszakadást okoznak majd a 100 állatnál kisebb sertéstelepeken és ők lehetnek a vesztesei a technológiai hajszának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez