Fuldokolnak a malacok Kínában

A kínai sertés ára az egekbe emelkedhet, miután az árvízben fulladoznak az állatok.

Kínában a sertés ára rekordot dönthet, miután az áradásokban sok állat elpusztult. A legtöbben valamilyen betegség kitörésétől tartanak a távol-keleti országban, mely a világ legnagyobb sertéstenyésztője és fogyasztója – írja a Sina.com.

A gazdák az árvíz sújtotta Közép- és Dél-Kínában most sorra levágják az állatokat, még azokat is, melyek nem elég kövérek – mondta Hsziong Kuan, egy pekingi agrárcég elemzője. Kína rekordmennyiségben importált sertéshúst az idén, a csökkenő hazai termelés hiányának fedezésére. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának jelentése szerint tavalyhoz képest 181%-kal több húst szállítottak Kínába az USA-ból. Kínában a hazai sertés ára 51%-kal nőtt ebben az évben. A nagykereskedelmi ár 11%-kal emelkedett, 26 jüan (kb. 1100 forint) volt júniusban egy kiló. A statisztikai hivatal szerint az árvíz sújtotta területek termelik az ország sertéshúskészletének egyharmadát, így az összetermelés is jelentősen csökkent a katasztrófa miatt.

rgwrhgfhngfh

Hopej tartomány egy falujában mintegy 10 ezer malac fulladt meg – számolt be róla a Sina.com. A Southcn.com híre szerint Anhui faluban több ezer sertés pusztult el a vízben csak ebben a hónapban. Az árvíz miatt megnőtt a betegségek kialakulásának kockázata is – mondja Feng Yonghui, a Soozhu.com vezető elemzője. „Ilyen extrém nedves és magas hőmérsékleten a tetemek helytelen kezelése súlyos járványt okozhat az árvíz után.”

Egyes elemzők szerint a probléma azzal lenne orvosolható, ha a sertéstelepeket áttelepítenék olyan területekre, ahol nincsenek nagyobb folyók és városok. A rengeteg állattetem ugyanis a vízminőséget is jelentősen ronthatja, ráadásul a vízzel amúgy sem állnak jól Kínában.

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma szerint a sertéshús-fogyasztás 19%-kal nőtt az elmúlt évtizedben világszerte. A vállalatok folyamatosan bővítik kapacitásukat, hogy kielégítsék a növekvő keresletet.

egergreterwtwe

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez