Pusztító ár – nem figyelmeztették a falusiakat

Kína Hopej tartományában már 225 halottat számoltak, illetve sokan eltűntek az árvizekben. A falusiak arra panaszkodnak, hogy senki nem figyelmeztette őket.

Újabb hatalmas eső zúdult Kínára. A csapadék az elmúlt hetekben súlyos károkat okozott az egész ország területén. Csak Hopej tartományban 225-re nőtt a halottak száma, és legalább 111-en eltűntek – írja a South China Morning Post.

Hszingtai faluban, ami 400 km-re fekszik délre Pekingtől, legalább 25 ember vesztette életét, és 13-an eltűntek, köztük sok gyerek, amikor egy özönvízszerű árvíz érte el a települést. Ekkora csapadékot a területen 1996 óta nem láttak. A katasztrófa néhány nappal azután történt, hogy Hzsi Csin-ping elnök hangsúlyozta: mennyire fontosak a gyors figyelmeztetések árvízveszély esetén. Akkor figyelmeztette a tisztviselőket, hogy súlyos következményekkel járhatnak a mulasztások.

Ahogy a víz kitört a folyókból, legalább 12 falut teljesen elöntött. 21 megyében több millió ember érintett, közel 90 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és 19 ezer ház dőlt össze.

_90494465_mediaitem90494464

A kínai lap szerint Hszingtai településen tiltakozások is zajlottak, mert állítólag őket senki nem figyelmeztette a közelgő árra. Nem csak nem szólt nekik senki, de a mentési erőfeszítések is sikertelenek voltak. A falusiak demonstrálni kezdtek, azzal vádolták a önkormányzatot, hogy az áldozatok számát is megpróbálták eltusolni. A főutat is lezárták, a tiltakozásnak végül több száz rendőr vetett véget.

„Hatalmas zajra ébredtem fel hajnali 2 körül, és azt vettem észre, hogy a házam félig víz alatt van” – mondta egy falusi. Az árvíz gyorsan emelkedett, néhány perc alatt két métert. Az emberek a tetőre másztak, és várták, hogy megmentsék őket. Más falvakban is arra panaszkodtak az emberek, hogy már a mellkasukat is elérte a víz, mikor a figyelmeztetést kiadták. A hatóságok azt mondják, ők mindent megtettek, hogy figyelmeztessék az embereket, de a sosem látott felhőszakadások megnehezítették ezt.

_90494459_mediaitem90494458

Az interneten nagy felháborodást okozott az ügy, sokan úgy vélik, a hatóságok elmulasztották kötelességüket, pedig rengeteg életet megmenthettek volna.

Hopej tartományi kormány most ellenőrző csoportokat küldött Hszingtaiba, hogy kivizsgálják az ügyet – írja a People’s Daily. A meteorológiai hatóságok szerint a esőzések folytatódnak Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez