Azt hittem, itt a világvége – tornádó tombolt Kínában

A tornádó legalább 98 emberrel végzett, és 800 ember megsérült a kelet-kínai megyékben csütörtökön.

Az emberek azt mondták: nem voltak felkészülve arra, hogy 125 km/órás szél lesz Csiangszu tartományban. A tornádó támadásában közel százan haltak meg, több százan megsérültek, az utcák a földdel lettek egyenlővé. Egy tucat faluban tűntek el lakások, házak, iskolák és óvodák – jelentette a belügyminisztérium.

Jancseng városában legalább 500 sebesültet hagyott maga után a tornádó, ami délután 3-kor csapott le. A tartományi kormány 700 tűzoltót mozgósított, hogy segítsék a mentést. A hihetetlenül erős széllökéseket jégeső követte, ököl méretű jégdarabokkal. Bár a meteorológiai riasztásokat és a vészkiürítést hamar elkezdték, már túl késő volt ahhoz, hogy megakadályozzák a katasztrófát. Súlyos károk keletkeztek.

A lakosok közül többen mondták, hogy felkészületlenül érte őket a dolog.

„Éppen vezettem, amikor a fák az út mentéről hirtelen az útra dőltek” – mondta egy férfi az egyik helyi lapnak. „Az erős szél az autómat a folyóba sodorta, szerencsém volt, hogy ki tudtam szállni és el tudtam menekülni.”

SCMPOST 23JUN16 CH TORNADO

Egy másik falusi azt mondta, hogy kint volt az udvaron, amikor hirtelen minden elsötétült. „Rohantam vissza a házba, de hirtelen a tető megrepedt, és lefújta a szél. Az egész ház másodpercek alatt összedőlt. Szerencsés voltam, hogy  ki tudtam mászni a romok alól” – mesélte.

A közösségi oldalakon máris számos kép látható földel egyenlővé tett épületekről. A tornádó sújtotta területeken nincs áram, nem működnek a telefonok, nincs friss víz. Több tucat embert ápolnak a kórházakban jelenleg is, több száz embert mentettek ki a romok alól.

CHINA-JIANGSU-YANCHENG-TORNADO-HAILSTORM-AFTERMATH (CN)

A meteorológiai ügynökség szerint ilyen erős, hirtelen jött tornádó ritkán van Kínában, ráadásul az esőzések, felhőszakadások folytatódhatnak, ami további károkat okozhat. A kínai központi televízió riportjában elhangzott, hogy Funing város mérgező vegyszerraktára is súlyosan megsérült. A munkásokat kimentették.

Ma a túlélők nyilatkoztak a kínai újságíróknak élményeikről.

„80 éves vagyok, és még soha nem láttam ilyen tornádót, mint ez” – mondta egy falusi Csiangszu tartományban. „Miután a szél elcsendesült, láttam az összedőlt házamat. Csak egy pici fal maradt állva, semmi más. A fiamat a saját kezemmel ástam ki a törmelék alól. Hál’ isten nincs baja, nagyon szerencsések vagyunk” – mondta az idős ember.

vbcvbvcb

Egyes falvakban az emberek állítólag azt hitték: itt a világvége. Funing és Sejang megyék szenvedték el a legnagyobb károkat. Sok falusi gyászolja elvesztett családtagját és az összeomlott épületeket.

„Láttam egy nagymamát, aki egy összedőlt házban ült, kezében unokája mozdulatlan testével. Kelj fel, ideje enni kis drágám – mondta neki. Úgy beszélt hozzá, mintha attól felébredne” – mondta az egyik falusi túlélő. Az erről készült 5 másodperces videó futótűzként terjedt a közösségi oldalakon.

A hatóságok elismerték, hogy az előrejelzés nem volt tökéletes, nem tudták figyelmeztetni az embereket mindenhol.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez