Óvadék ellenében szabadulna az orvvadász

A kenyai nemzetiségű Feisal Mohammed Ali az Interpol listáján az egyik legkeresettebb személy volt azok közül, akiket az élő környezet ellen elkövetett bűntettek miatt köröznek. A múlt héten sikerült elfogniuk a tanzániai hatóságoknak, akik kiadták Kenyának, hogy Mombasában bíróság elé állítsák.

Alit azzal gyanúsítják, hogy központi szerepet játszott elefántcsontok csempészetében. A vád szerint több mint két tonna, kereskedelmi célra szánt agyar és csont volt a birtokában – ez legalább 114, orvvadászat útján leterített elefánttól származik. A csontokra júniusban bukkant rá a rendőrség, amikor egy autókereskedésnél tartott razziát. A kenyai orrgazda ekkor el tudott menekülni Tanzániába.

A mai tárgyaláson Ali kérvényezte szabadlábra helyezését óvadék ellenében. Válaszul az illetékes ügyész jelezte, hogy ismét fennáll a szökés veszélye, melyhez a gyanúsítottnak minden eszköze megvan, ezért a kérvény elutasítása mellett foglal állást. Szerinte Ali rendelkezik megfelelő mennyiségű készpénzzel, és a motivációja is megvan, hogy ismét megszökjön az igazságszolgáltatás elől. A 47 éves gyanúsított ügyvédje ezzel szemben hangsúlyozta védence óvadékhoz való jogát, és azt, hogy ebben az esetben annak minden feltételét be is tartaná. Az ügyben eljáró bíró január 9-én fogja meghozni döntését az óvadékkérelemről.

Az ügyet jól ismerő nyomozók elmondása szerint Ali egy több millió dolláros üzleti értékű nemzetközi orvvadász hálózat vezetője, a tevékenysége felett már több kelet-afrikai bűnüldöző szerv és kormányzat is szemet hunyt korábban.

Az elefántcsont igen keresett cikk, ékszerekhez és különböző dísztárgyak elkészítéséhez használják. Manapság egyre többet csempésznek belőle Kínába, ahol sokan ezzel próbálják kifejezni anyagi jólétüket. Jövedelmezősége miatt egyre nagyobb méreteket ölt az orvvadászat problémája Kenyában, ahol még mintegy 30 000 elefánt, és már csak alig 1 000 orrszarvú él. Számuk rohamos csökkenése nyomán a megóvásukkal foglalkozó szervezetek rámutattak, hogy a kormány nem teljesít jól a mészárlás megállításában.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 40 times, 5 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez