Az első kaszinók Magyarországon: hogyan fejlődött a szerencsejáték-ipar?

Tudj meg mindent a magyarországi szerencsejáték történetéről! Olvasd el, hogy hogyan alakultak ki a kaszinók, és hogyan fejlődött a szerencsejáték! 

Az első kaszinók Magyarországon: hogyan fejlődött a szerencsejáték-ipar?

A szerencsejáték ma már egyre elterjedtebb kikapcsolódási forma, amely sokak számára hobbiként szolgált. Persze ez ma nem is okozhat gondot senkinek, hiszen számos online szerencsejáték oldal áll rendelkezésünkre, amelyek használatával bárhol és bármikor könnyedén játszhatunk. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint választani egy megbízható kaszinót a www.legjobbmagyarkaszinok.com/ oldalról, majd elindítani a nekünk leginkább megfelelő játékot. Ez persze nem mindig volt így. A szerencsejáték története során ugyanis számos változáson ment keresztül, ami igaz a hazai kaszinókra és más szerencsejátékokra is. Sőt, talán kevesen tudják, de a kettő egy darabig elvált egymástól, és külön utakon fejlődtek egészen addig, amíg végül nem született egységes szabályozás. 

A kaszinók rövid története

Ha ma valaki a kaszinó szót említi, akkor bizonyára mindenkinek a csillogó, játékautomatákkal és kártyaasztalokkal tömött kaszinó épületek és Las Vegas jut az eszébe, amelyek sokszor teljes szórakoztató központként működnek. Ez azonban nem mindig volt így. Sokáig ugyanis a kaszinók más funkciót töltöttek be. Ez pedig nem volt más, mint hogy a hazafiak a kaszinó nevű épületekben találkoztak annak érdekében, hogy segítsék az ország fejlődését és a közművelődést. Az első kaszinók az 1800-as években jöttek létre. Ezek a helyek tehát nem a szerencsejáték otthonaként szolgáltak, hanem a társadalmi élet központjaiként. Olyannyira, hogy ebben az időszakban a kaszinókban semmilyen szerencsejáték nem volt elérhető. 

A kaszinók megalapítása Széchenyi István nevéhez fűződik, aki egyébként a lóversenyzést is megismertette Magyarországon, és aki a Nemzeti Casinot is megalapította. Hosszú időn keresztül a pesti intézmény volt az egyetlen, majd a kaszinók a vidéki nagyvárosokban is elterjedtek. Ahogy pedig telt az idő, úgy a kaszinók funkciója is elkezdett megváltozni. Egyre nagyobb szerepet kapott a szórakozás, sőt, a különféle kártyajátékok is előkerültek. Idővel pedig ez a tevékenység vette át a szerepet, és egy idő után kizárólag a játékok kedvéért látogatták a kaszinókat. Végül pedig teljesen megváltozott a funkciója és ma már kizárólag szerencsejátékoknak ad otthont.

A szerencsejátékok megjelenése Magyarországon

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan is kerültek a szerencsejátékok Magyarországra, és mit történt addig, amíg a kaszinók eljutottak a mai szerepükig. Nos, az biztos, hogy a szerencsejátékok a középkorban jelentek meg Magyarországon. Azt ugyanis hiteles forrásokból lehet tudni, hogy a kockajátékok már Mátyás király ideje alatt is népszerűek voltak, sőt, maga a király is szívesen múlatta ezzel a játékkal az idejét. Sőt, azt is tudni lehet, hogy a szerencsejáték egyik legfontosabb helyszíne hosszú időn keresztül a Budai Várnegyedben volt. A legismertebb a Fortuna utcában található Fortuna fogadó volt, amely népszerű vendéglátó és szerencsejáték hely volt. A kínálatban pedig a lottó, a kártyajátékok és a biliárd is megtalálható volt. Szintén a Fortuna utcában kapott helyet a Vörös Sün nevű fogadó is, ahonnan szintén nem hiányozhattak a szerencsejátékok. 

Ha pedig valaki nem egy fogadóban játszott, akkor búcsúkon és vásárokon tehették próbára a szerencséjüket. A népszerűség természetesen a hatóságoknak is feltűnt, és rájöttek arra, hogy ha az ellenőrzésük alá vonják a szerencsejátékokat, akkor, abból bevételre tehetnek szert, hiszen a lakosok által szerencsejátékra költött összeg nagyobb lesz, mint a kifizetendő nyeremények. Ez volt az első alkalom tehát, amikor a szerencsejáték ellenőrzött tevékenység lett. Ez ráadásul a lakosok bizalmát is növelte, hiszen így sokkal megbízhatóbbnak tartották ezeket a játékokat. A szerencsejátékok ellenőrzése sokáig a Habsburg birodalom által kinevezett koordinátor hatálya alá tartozott. A kiegyezést követően azonban a szerencsejáték teljes mértékben magyar államhoz került. 

A lottójátékok megjelenése

Amikor a szerencsejátékokat említjük, akkor sokaknak először a lottó jut az eszébe. Ezt először Mária Terézia idejében vezették be hazánkban, egészen pontosan 1763-ban. A lottóhúzásokat eleinte csak néhány városban tartották, többek között Budán, Pozsonyban, Temesváron és Bécsben. Mivel azonban egyre népszerűbbé vált ez a játék, így végül az egész országra kiterjesztették. Ez egészen 1950-ig volt így, amikor is a lottójátékokat a kaszinókkal együtt betiltották. Végül a lottójátékok 1957-ben indultak újra útjukra. Ennek megfelelően pedig az a dátum jelzi a magyarországi modern szerencsejáték elindulását. Sokáig a mai napig is kedvelt ötöslottó volt az egyetlen elérhető játék. Később bővítették a kínálatot, és fokozatosan megjelentek az újabb változatok, többek között a hatoslottó, a kenó, vagy éppen a skandináv lottó. Emellett pedig a sportfogadás, azaz a totó is egyre inkább népszerűvé vált. Egy idő után pedig természetesen a kaszinók is visszatértek, és immár újkori szerepüknek megfelelően várták azokat, akik szerették volna kipróbálni a szerencséjüket egy-egy játékkal. 

A szerencsejátékok mai helyzete

A szerencsejátékok helyzete, különösen a kaszinó játékoké sokáig nem volt teljes mértékben szabályozott. Ez különösen annak fényében okozott gondot, hogy a kaszinók világa is fejlődött, és már nemcsak szárazföldi intézmények várták a játékosokat, hanem egyre inkább elterjedtek az online szerencsejáték oldalak is. Egy idő után a magyar állam úgy döntött, hogy monopóliumot alakít ki ezen a területen. Ez azt jelentette, hogy csak az általa engedélyezett néhány szolgáltató nyújthatott bármilyen szerencsejáték szolgáltatást. Sőt, egy ideig annyira szigorúan vették ezt, hogy a játékosok számára is blokkolták az online szerencsejáték oldalakat. Annak érdekében azonban, hogy megfeleljenek az európai uniós előírásoknak, ezen változtatni kellett. Bár még ma is szinte lehetetlen az, hogy egy online kaszinó oldal magyar működési engedélyt kapjon, a játékosok számára engedélyezni kellett azt, hogy az Európai Unió területén működő online szolgáltatók elérhetőek legyenek. Sőt, a közeljövőben várhatóan további változások lesznek, és egy sokkal inkább liberalizált szerencsejáték piac jön majd létre, ahol már számos szolgáltató számára lehetővé válik az, hogy megszerezze a hivatalos magyar engedélyt is, és így nyújtsa szolgáltatásait a magyar játékosok számára. 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez