32 dzsihádista honlapot állított le a kormány Indiában

Kína és az Egyesült Államok után Indiában van a legtöbb internetező. Közülük sokan meglepve tapasztalták: kedvenc honlapjuk immár nem látható. Miért? Mert a dzsihádra buzdított

Indiában több mint 150 millió muszlim él. Ez az 1,3 milliárd lakosnak alig több mint 10 százaléka, de így is hatalmas embertömeget jelent. A terrorizmus ellen küzdő hatóságok szerint 1-2 százalékuk lehet fogékony a dzsihádista propagandára. Az internet ebben kulcsszerepet játszott és játszik, ezért tiltottak be 32 honlapot. A Times of India értesülése szerint négy oldal újraindulhat, miután a tulajdonosok szentül megígérték: tartózkodnak a dzsihád népszerűsítésétől.

Miért most csapott le India kormánya a szélsőséges iszlamista eszméket terjesztő honlapokra? Mert mindenkit megijesztett az, ami Pesavárban történt. Ebben az észak-pakisztáni városban egy öngyilkos tálib kommandó 134 iskolás gyereket ölt meg. Néhány tanárt pedig elevenen elégettek. A kormány átfogó akciót hirdetett az iszlamista terrorista szervezetek ellen. Ezentúl nincs jó terrorista vagy rossz terrorista, csak terrorista van, aki ellen harcolni kell – hangsúlyozta Pakisztán miniszterelnöke. Ám a mecsetek és az iszlamista honlapok jelentős része nem ítélte el a szörnyű merényletet.

Ennek a terrorista mentalitásnak az internetes terjedésétől félnek Indiában, ahol Kasmír államban az iszlamista szervezetek rendszeresen támadják a kormányzati intézményeket. A kormány szeretne az ország gazdasági fellendülésére koncentrálni, de tudatában van annak, hogy Pakisztánban még mindig nem ítélte el a bíróság annak az iszlamista szervezetnek a tagjait, amely 2008-ban csaknem kétszáz embert megölt Mumbaiban, India pénzügyi fővárosában.

A dzsihád harcosainak legfőbb toborzóhelye az internet. Ezért a kormányzat szigora Delhiben. Kérdés persze, hogy internetes honlapok betiltásával meg lehet-e állítani az iszlamista szervezkedés erősödését India több mint 150 milliós muszlim közösségében.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez