Nemcsak az iszlám radikalizmus ellen küzd rajzfilmekkel a Google

Szélsőséges tartalmak feneketlen tava az internet. Hiába az elszánt akarat, az összes törlése lehetetlen. Más módszerrel próbálkoznak a világháló órásai.

Több száz emberrel végeztek magányos radikálisok és kisebb csoportok Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban az elmúlt két hónapban. Az olyan merényletekkel kapcsolatban, mint a nizzai vagy az orlandói a hatóságok megállapították, hogy az internet erőszakos videói és propagandái is cselekvésre buzdították a támadókat.

A radikális iszlamisták és a fehérek felsőbbségét hirdető rasszisták félelmetesen gyorsan terjesztik ideológiáikat, szélsőséges tartalmaikat az internet legtávolabbi bugyraiba is. Ezeknek az eltávolítására ugyan a kormányok rendszeresen felszólítják a technikai óriásokat, minden egyes darabot törölni lehetetlenség.

Ezért új módszert tesztel a Google anyavállalata, az Alphabet a Twitter-rel és a Facbook-kal közösen – írja a The Wall Street Journal. Tavaly ősz óta különböző animációkat jelentetnek meg olyan fiatalok hírfolyamában, akik például a saría vagy a mudzsahid kifejezéseket tartalmazó bejegyzéseket posztoltak.

Az egyik ilyen rajzfilmben az Iszlám Állam zászlaja alatt álló fegyveresek közlik: „Ne zavarjon meg, amit a radikálisok mondanak, hogy el kell utasítanod az új világot. Nem kell ezt választanod.”

Az internet megavállalatai egyelőre kísérleteznek, vajon mely üzenetek lehetnek a leghatékonyabbak, melyek érhetik el a potenciális szélsőségeseket még azelőtt, hogy radikalizálódnának. Az már biztos, hogy a kormányzati megrendelésre készült anyagokat hiteltelennek tartja a célközönség.

A próbálkozásnak van konkrét eredménye: nyolc rasszista már jelentkezett segítségért az amerikai Life After Hate (Élet a gyűlölet után) nonprofit szervezetnél, ahol a szélsőjobboldali radikalizmus ellen küzdenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez