Kötelező lépcsőjárást vezetnek be a törököknél

Szívesen ücsörgünk hosszasan teát szürcsölve egy jó társaságban. A Törökországban ősidőkre visszanyúló hagyomány, az ülőmunka és a számítógép előtt görnyedés sokaknál okoz elhízást. Az egyik kormányzó lépcsőzéssel javítana a helyzeten.

A török Egészségügyi Minisztérium felmérése szerint a társadalom 30 százaléka küszködik az elhízással. Érdekes javaslattal kíván segíteni a problémán Edirne kormányzója, aki lépcsőzésre kötelezne a középületek első három emeletén.

A lift helyett lépcsőzve, egy nappal hosszabbíthatjuk meg az életünket” – idézi Durdun Ali Sahin kormányzót a Daily Sabah hírportál. Az észak-nyugati terület vezetője szerint a lépcsőzéssel nemcsak az egészségi állapot javítható, de az elektromos árammal is takarékoskodhatunk. Hasonló javaslatot a magánépületekre vonatkozóan is hozhat hamarosan Sahin.

Ne reménykedjenek a lusták, a lifttilalom bevezetése esetén egyszerűen le fogják zárni a liftek ajtajait az első három emeleten. Egyedül a kórházak és az idősek otthonai mentesülhetnek a korlátozás alól. Egyelőre még kidolgozásra vár, hogy mi lesz azokkal, akik különböző problémák miatt képtelenek a lépcsőzésre.

Durdun Ali Sahin nem először rukkol elő meglepő egészségügyi javaslattal. Szeptemberben például azt kérte a vendéglátóktól, hogy a szokásos kettő helyett, csak egy cukorral szervírozzák a teát és csak külön kérésre adjanak többet a vendégnek. Giresun kormányzójaként pedig a sószórót rakatta el az asztalokról, miután kimutatták, hogy ott ötször több sót fogyasztanak az ajánlott napi 2-5 grammnál.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez