Kiengedték a mikrofonnal próbálkozó kubai művészt

Kubában szabadon engedték az előző nap letartóztatott ellenzékieket, közöttük Tania Bruguera kubai művészt, aki egy ,,szabad mikrofónt” igyekezett felállítani a Forradalom terén Havannában.

Az Egyesült Államokban élő Bruguera azt tervezte, hogy egy mikrofonnal és egy kihangosítóval arra invitálja a kubaiakat, hogy nyíltan mondják el véleményüket a rendszerről. A hatóságok nem engedélyezték a rendezvényt és őrizetbe vették a nőt, aki turistaúton tartózkodott szülőhazájában.

Tania Bruguera kubai látogatásán – egy hét leforgása alatt – háromszor került összeütközésbe a hatóságokkal és vitték be hosszabb-rövidebb időre az őrszobába. Kubában élő édesanyja elmondta, hogy kiszabadítása után otthon alszik, mert nagyon kifáradt. A lánya a mikrofon felállítását nem politikai, hanem művészi rendezvénynek tekinti. Éppen ezért művészek sokasága küldött tiltakozó levelet Raúl Castro államfőnek, hogy engedje el Bruguerát.

Sokan azt mondták, hogy a mikrofonos akció a kubai rendszer tolerancia-próbája volt, amelyet nem állt ki.

Megfigyelők szerint a Miamiban élő kubaiak szervezetei az ünnepek alatt többször tüntettek és tiltakoztak azért, amiért az Obama kormányzat helyreállítaná az ötven éve megszakadt kubai-amerikai diplomáciai kapcsolatokat. Szerintük a kubai rendszer diktatúra…..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez