Svéd krokodilok utaznak nagyszüleik földjére, Kubába

Nagy utazásra készül több krokodil a svédországi Skansen akváriumban: hazatérnek nagyszüleik földjére, Kubába.

Az állatokat Kuba Zapata körzetében engedik majd szabadon, hogy ,,sokasodjanak”, mivel úgy ítélik meg, hogy Kubában ebből a krokodikfajtából mindössze négyezer darab maradt, tehát kihalással fenyegetett fajtáról van szó.
Az állatok története sem mindennapi: nagyszüleiket még a hetvenes években Fidel Castro ajándékozta a Szovjetuniónak, hogy ezzel is kifejezze a két rokon politikai rendszer barátságát és a szolidaritást. Két állatka azonban nem érkezett meg Moszkvába, hanem Vladimir Satalov űrhajósnál landoltak, aki eközben már Svédországban élt. Az ürhajós otthonában nevelgette az állatokat egészen addig, amíg azok bizonyos méretet nem értek el és már agresszívvé is váltak. Kicsi volt a lakás a krokodilpárnak és ezért a maguk módját rendszeresen panaszt tettek Satalovéknál: prüszkültek, fújtak és nagyokat ásítottak – ez már önmagában is félelmetes volt.
Ekkor Satalov kihivta az állatkert illetékeseit és nekik ajándékozta a már jól megtermett példányokat. Azok aztán a stockholmi állatkert akváriuában vígan éltek és szaporodtak.
Most pedig csomagolnak: vissza Kubába!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez