Angol nyelvű falu költözik Tokióba

Közeleg a 2020-as Tokiói Olimpia. Hogy mindenki felkészült legyen angolból, különleges módszert alkalmaznak Japánban. Egy angol nyelvű falu épül.

Japánban általános probléma az angol nyelvtudás elsajátítása. Nem csak maga a nyelv a gond, de a nyelvoktatás módszereivel és rendszerével is alapvető probléma van. A sok-sok módszer közül most egy igazán különlegessel próbálkoznak. A mély vízbe dobják az tanulókat. Azt mondják nyelvet tanulni úgy a legkönnyebb, ha az adott nyelvterületen szinte magunkba szívjuk azt. A mindennapi életben rá vagyunk kényszerülve, hogy használjuk a tanultakat, hogy beszéljünk, így a motiváció is más, ami alapvető probléma a japán nyelvtanulóknál. Sajnos általános tendencia, hogy a jelenlegi módszerekkel nagyon kevés esélye van hasznosítani azt a csekély tudást, amit egy diák a szigetországban kap.

Tokióban 2020-ban kerül megrendezésre a Tokiói Olimpia, ami rengeteg külföldit hoz az országba. Hogy mindenki jól felkészült legyen, már most el kell kezdeni a nyelvtanulást, így a város próbál megtenni minden tőle telhetőt, hogy javítsa a polgárok nyelvtudását. Most egy „angol falu” létesítését tervezik, ahol minden angol nyelven zajlik majd, így a japánok folyamatosan gyakorolhatnak. Totális mély víz.

Tokió ezzel beindította az angol oktatás új távlatait. Azt szeretnék elérni, hogy egyre több általános és középiskolás diák menjen el abba a „faluba”, ahol csak az angol nyelv használatos. A falu nem egy hétvégi szórakoztató negyed, hanem egy teljes, működő városka lesz, mely hivatalos nyelveként az angolt használja majd. A faluban éttermek, boltok és sportközpontok létesülnek majd, továbbá olyan helyek, melyek jellemzően más városban is létesülnek. A személyzetet külföldiek alkotják, akik a JET (Japán Nemzetközi Együttműködési Hivatal) támogatását élvezik, mely szervezet már nagyon sokat segített abban, hogy több ezren megtanuljanak angolul. A kisváros megnyitását az elkövetkező 3 évben tervezik.

Így nyelvet tanulni nem csak nem lesz nehéz, de időt és energiát spórol az ember. A szokatlan tervet talán a külföldiek felé nehezen nyitó japánok is támogatják majd.

Végezetül nézzük meg az alábbi (angol feliratos) műsorban, mennyire nem tudnak a japán fiatalok angolul. Megéri megnézni.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez