Észak-Korea indokolatlanoknak tartja az új amerikai szankciókat

Azzal, hogy az USA elutasítja a közös vizsgálatot a Sony elleni hacker támadás ügyében, és egyoldalúan hoz szankciókat, újból bebizonyosodik: Washington zsigeri ellenszenvet érez Észak-Koreával szemben!- közölte a külügy Phenjanban.

Mit jelentenek az USA új szankciói Észak-Koreával szemben? Tulajdonképp semmit! Inkább csak szimbolikus jelentőségük van. Miért? Mert egyrészt kitiltják az Egyesült Államok területéről az észak-koreai hírszerzés néhány vezetőjét. Ezek a kém elvtársak saját útlevéllel eddig sem juthattak be az USA-ba. Néhány olyan informatikai cég is a feketelistára került, amely a hadsereg irányítása alatt áll. Ők embargó alá kerültek, de Észak-Korea eddigis csak illegálisan juthatott amerikai informatikai technológiához.

Mindez miért? A Béke Őrei nevű ismeretlen hacker csoport feltörte a hollywoodi Sony stúdió informatikai rendszerét, mert ott film készült Észak-Korea ifjú diktátorának kigúnyolására. Az Interjú című filmet ennek ellenére elkészítették és be is mutatták-szép sikerrel! A film a vártnál jóval nagyobb érdeklődést keltett- épp a nemzetközi hacker botrány miatt.

Észak-Korea tagadja azt, amit az FBI állít: a Béke Őrei tulajdonképp az észak-koreai titkosszolgálat megbízott hackerei! Obama elnök viszont közölte: visszavágunk! Észak-Korea internetes rendszere többször órákra megbénult, majd jöttek a szankciók. Erre pedig a dühödt válasz Phenjanból. Itt tartunk most…

De közben párbeszéd látszik kibontakozni Észak és Dél-Korea között. Ezt Szöul javasolta és Phenjan elfogadta! Lavrov orosz külügyminiszter utalt arra, hogy Észak-Korea kész lenne részt venni a pekingi hatoldalú tárgyalásokon. Ezen a két Korea diplomatáin kívül Kína, az USA, Oroszország és Japán képviselői vesznek részt, de a tárgyalások jelenleg szünetelnek. Miért? Mert Észak-Korea folytatja nukleáris és rakéta kísérleteit noha többször megígérte: felhagy ezekkel. Az ifjú diktátor újévi üzenetében megerősítette: folytatják a nukleáris és rakéta fejlesztési programot. Kim Dzsongunt jövő májusra meghívták Moszkvába. Akkor emlékeznek ott meg a második világháborús győzelem hetvenedik évfordulójáról. Moszkva és Washington épp hetven éve osztotta ketté a koreai félszigetet is miután legyőzték Japánt, amely ott 35 évig uralkodott. Most Moszkva és Washington élesen szembekerült egymással, így Észak-Korea ifjú diktátora bízhat benne: Kína mellett immár Oroszország is teljes mértékben támogatja a világtól elzárkózó kommunista rendszert Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez