Új taktika az iszlám harcosok ellen Csecsenföldön

Folyamatos problémát jelentenek a földalatti radikális iszlám csoportok Csecsenföldön. A december eleji grozniji robbantás után családjukon keresztül hatnának a terroristákra.

Személyre szólóan jelölik ki ezután, pontosan melyik banditát kell megtalálniuk a csecsen biztonsági szolgálatok egyes parancsnokainak. A feladat egyszerű, vagy letartóztatni, vagy semlegesíteni kell a körözött személyt, függetlenül tartózkodási helyétől.

Az új módszert január 1-én jelentette be a köztársaság kormányának sajtószolgálata. „Ez egy hatékony módszer. Jó eredményeket biztosít. Teljesen megtisztítjuk Csecsenföldet a banditáktól” – idézte Ramzan Kadirov elnököt az ITAR-TASSZ hírügynökség. Ez persze nem zárja ki az eddig is általánosan működő kutatómunkát.

Az új taktika a terroristák rokonaira is számít. Ramzan Kadirov arra kérte őket, hogy beszéljék rá családtagjaikat, tegyék le a fegyvert és jelentkezzenek a hatóságoknál. A csecsen elnök szerint ugyanis hozzátartozóik segítsége nélkül hosszútávon nem vehetnek részt a harcosok a földalatti mozgalmakban. „Nem egyszer győződtünk meg arról, hogy minden esetben van valamilyen kapcsolat. Egyszerűen lehetetlen a végtelenségig bujkálni és bűnözni”.

Kép: Iskola Groznijban a december 4-i terrortámadás után (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez