A szaúdi határt támadták a “kalifátus” harcosai

Tavaly novemberben az Iszlám Állam terrorista szervezet merényletet hajtott végre Szaúd-Arábián belül, amelynek a célpontjai a síiták voltak. A szaúdi hatóságok akkor a korábbinál sokkal szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be, és több tucat letartóztatást hajtottak végre: így azóta nagyobb merényletre nem került sor. Tegnap azonban Szaúd-Arábiát kívülről érte támadás, és azt a “kalifátus” fegyveresei hajtották végre.

Január 5-én ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a járőröző szaúdi hátőrökre az iraki határ mentén fekvő Arar közelében. Rövid tűzharc után elfogták az egyik támadót, aki robbanómellényt viselt és felrobbantotta magát. A detonáció két szaúdi katonát is megölt: a helyi sajtó szerint az egyik Oudah al-Belávi generális, a régió haderejének parancsnoka volt. Egy harmadik katona is megsérült, de az ő nevét sem hozták nyilvánosságra.

Kezdetben egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, a szaúdi hírszerzés sem volt biztos a támadók kilétében, még az iraki síita milíciákra is gyanakodtak, mivel ők is nagy számban vannak jelen határ iraki oldalán. Később azonban a szaúdi belügyminisztérium már úgy nyilatkozott, hogy az ISIS végrehajtotta az első, kívülről jövő támadást Szaúd-Arábia ellen.„Ez az első támadás magától az Iszlám Államtól Szaúd-Arábia ellen, és ez egy egyértelmű üzenet Szaúd-Arábia belépésére a szélsőségesek elleni nemzetközi koalícióba”, idézte Musztafa Alani biztonsági elemzőt a Reuters.

Jóllehet az Iszlám Állam már követett el merényletet a Perzsa-öböl menti monarchián belül, november 3-án al-Ahsa környékén kilenc síitát lőtt le, de ez volt az első eset, hogy a dzsihádisták a hadsereg tagjait támadták és ölték meg a szaúdi-iraki határon. 2014 július elején Irakból kilőtt lövedékek csapódtak be a Szaúd-Arábia északi részén fekvő Arar város területén, de akkor senki sem sérült meg. A szaúdi kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a határvédelmi rendszer kiépítését, és megszigorítja a biztonsági intézkedéseket a határon.

Rijád már évekkel ezelőtt hozzáfogott a „szaúdi erőd” megépítéséhez, amely lényegében modern kerítést és védelmi rendszert jelent az iraki-szaúdi határon. Az Iszlám Állam megjelenése és iraki hódításai után felgyorsították az építkezést, és harmincezer katonát vezényeltek a térségbe.  A megerősített védelem számos megfigyelő tornyot, több száz kamerát és radart jelent: mintegy nyolc parancsnoki központ, 32 „gyors reagálású katonai és határőr támaszpont”, 38 átjáró, 78 monitor, több tucat ellenőrző jármű (köztük drónok) és 50 radar lesz ezen a vonalon.

Tavaly novemberben a szaúdi hatóságok olyan jelentést tettek közzé, mely szerint  jóval több szaúdi állampolgár harcol a szélsőséges iszlamista csoportok oldalán Irakban és Szíriában, mint ahogy azt korábban gondolták. A legújabb becslések szerint már a 2500-at is meghaladhatja a számuk, ami azért nyugtalanító, mert a tavaszi ultimátumok óta legalább 300-400 szaúdi dzsihadista ment ki harcolni, hiába a sokkal szigorúbb határellenőrzés és megfigyelés. Eddig körülbelül 400-500 szaúdi állampolgár esett el a csatákban.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez