Több, mint fél millió gyerek nem jár iskolába a Kalifátusban

Az ENSZ gyerekekkel foglalkozó szervezete szerint a Kalifátus katonái bezárták az általános és középiskolákat mondván, hogy “vallási szempontból felül kell vizsgálni a tananyagot.”

Rakka a Kalifátus fővárosa Szíriában, és a városban egyetlen iskola sem működik. Ugyanez a helyzet a környéken is, ahol az iszlamista szervezet az úr. Az eredmény: 670 ezer gyerek nem jár iskolába A dzsihád harcosok szisztematikusan támadják az oktatási intézményeket: tavaly 68 iskolát ért támadás és 160 gyerek meghalt A számok valószínűleg nagyobbak, de csak ennyiről van biztos tudomásunk – hangsúlyozta a UNICEF szóvivője Genfben.
Tavaly nyáron kiáltották ki a Kalifátust Szíria és Irak egyes részein. Azóta az oktatási intézmények állandó célpontjai a támadásoknak, mert az iskolákat vallásellenes intézményeknek tekintik a dzsihád harcosok. Szerintük csak egyetlen könyv létezik és ez a Korán, melyben “minden benne van.” Felfogásuk szerint tehát elegendőek a Korán iskolák, melyek szinte kizárólag vallási képzést adnak. Sok dzsihád harcos is csak ilyen Korán iskolát végzett, és ezt szeretnék általánossá tenni az egész Kalifátusban.

Szíriában jelentős népcsoportok élnek, melyek nem szunnita muzulmánok: alaviták, síiták, keresztények, drúzok stb. Ők már régen régen elmenekültek a Kalifátus területéről hiszen ott az életük sincsen biztonságban. Több millió szíriai menekült él Libanonban, Jordániában és Törökországban- többnyire gyengén felszerelt táborokban. A gyerekek oktatása ott sincsen megoldva így egész generációk maradhatnak iskola nélkül Szíriában és Irakban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez