Újabb Nazca-bortrány: egy japán újságíró fetrengett a kolibrin

Alig valamivel a Greenpeace akciója után újabb Nazca-botrány pattant ki Peruban, ez úttal egy japán újságírónő és helyi vezetője ellen kelt ki a perui kultusztárca, miután olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeket a hölgy a prekolumbián rajzok emblematikus kolibrije mellett fetreng.

A felvételeket, amelyeket a japán stáb még 2013-ban készített kedden kerültek adásba Peruban, ahol szinte azonnal hatalmas botrány kavartak. Az ország kultuszminisztere, Diana Álvarez Calderón azonnali hatállyal elbocsátotta a videón szereplő helyi idegenvezetőt, azonban az újságíró hölgyet egyelőre még nem azonosították.

A minisztérium illetékesei most azt vizsgálják, hogy milyen jogi eszközök állnak rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak a japán újságíró ellen, aki a felvételek tanúsága szerint számos idétlenkedés mellett a több ezer éves rajzok között hempereg. Mint kiderült, a japán stáb kizárólag arra kapott engedélyt, hogy a levegőből filmezzék a Világörökség részét képező Nazca-vonalakat. Az ostor minden bizonnyal főként a perui idegenvezető hátán csattan majd, mivel a hatóságok szerint személyét terheli a rajzok védelmének felelőssége.

Amennyiben a bíróság vétkesnek találja az idegenvezetőt, úgy akár nyolc éves börtönbüntetéssel is sújthatják a műemlék megrongálásáért. A miniszter asszony kirohanását követően azt is elmondta, hogy mivel a stáb és szóban forgó vezető is a látogatók számára előírt speciális papucsban léptek a területre, a rajzokban valójában nem keletkezett kár.

A tavaly decemberi Greenpeace-akció és a mostani botrány nyomán a perui hatóságok pilóta nélküli repülőgépekkel és motoros járőrökkel erősítik meg a Nazca-vonalak védelmét.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez