Biciklipumpával gyógyít egy indiai orvos

Vajon csak ötletes módon használja a rendelkezésre álló eszközöket, vagy éppen hogy kockáztatja a betegei életét az az orvos Indiában, aki kézi biciklipumpával fújja fel a nők hasát a laparoszkópos nőgyógyászati műtéteknél?

Mahesh Prasad sebész a Weird Asia News szerint 60 ezer műtét végezhetett el tíz év alatt egy szerény biciklipumpa segítségével, melyet a befúvógép helyett használ. Eddig egyetlen páciens sem jelentette, hogy problémája lett volna ebből. Az orvos mindig ügyelt arra, hogy a pumpát minden alkalommal sterilizálják. 

India a második legnépesebb ország a világon, 2050-re pedig megelőzheti a mostani világelsőt, Kínát. Miután a területe viszont csak harmada Kínáénak, a népességnövekedés komoly gondokkal jár. Minden államban léteznek születésszabályozó programok, maga Mahesh Prasad doktor pedig főként méhen kívüli terhességek megszakítására specializálódott a kelet-indiai Odisha államban. Ahol nehéz helyzetben van az egészségügy, és az orvosok rettenthetetlen harcot vívnak a betegekért. Ennek ellenére a biciklipumpa használata a szakértők szerint veszélyes, könnyen okozhat embóliát, és óriási a fertőzésveszély is.

Bár az orvos állítólag sok betegen segített már a módszerrel, az állam elrendelte az ügy kivizsgálását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez