Tehénházasság és egyéb (szarvas)marhaságok Indiából

Mindenki hallott már arról, hogy Indiában szent állat a tehén. Isten ajándékaként tartják számon, ami része az ikonográfiának, a vallásnak és a kultúrának. 1882-ben még tehénvédelmi mozgalom is indult. Tudták, hogy a tehenek házasodhatnak?

A tehenet persze hasznosítása miatt is tisztelik. Tej, túró, vaj, gyógyhatású vizelet és trágya – mind-mind hasznosítható a hétköznapi életben. Ezen kívül kiváló teherhordó állat, sok háztartásban pedig olyan kedvenc, mint nyugaton a kutya vagy a macska. Ha így nézzük, semmi nem lesz majd meglepő a lenti 8 tény közül. Legalábbis reméljük.

1. A tehenek megházasodhatnak

2011-ben egy gyermektelen házaspár férjhez adta kisméretű tehenét egy bikához. Anusulya Vishwak, a tehén „anyukája” úgy gondoskodott a kedvencéről, mintha a saját lánya lett volna. Miután megtalálta neki a megfelelő párt, óriási lakodalmat csaptak, ami két hónapig tartott, és több mint 3 ezer dollárba került. A tehenet virágokkal, színes ruhákkal  díszítették fel, csakúgy, mint a vőlegény bikát, “aki” piros fejfedőt is kapott. A szertatás végén Anusulya meg is csókolta az ifjú menyasszonyt. Férje bizonyára féltékeny volt. 1500 vendég vett részt az esküvőn.

2014-ben szintén összeadtak egy tehenet és egy bikát, mert egy szent ember azt mondta: az szerencsét hoz majd. Jó lesz a termés, és elkerülik a környéket a természeti katasztrófák. Itt 5000 vendég volt jelen, és közel 16 ezer dollárnyi rúpiába fájt a ceremónia.

2. Az emberek is házasodhatnak tehenekkel

Hindu Devotees Gather For The Maha Kumbh

Hallottunk már arról, hogy Japánban egyesek anime-karaktert vettek feleségül. Egy indiai fiatalember úgy döntött: elveszi a nála fiatalabb, vékony és imádni való barna tehenét. A házasságra 2013 novemberében került sor, és sokkal szerényebb volt, mint a fenti tehénesküvők. A frigyet egyébként a férfi nagyanyja hagyta jóvá, és egy helyi sámán tanácsára történt. A férfi nem talált magának megfelelő partnert, így sürgették, hogy kérjen tanácsot egy jóstól. Aki  azt mondta: ha elvesz valakit, felesége hamar meghal. Így jött a megoldás: elvett egy tehenet. Ettől az átok eltűnik, és később kereshet igazi feleséget magának.

Persze vannak egyéb esetek is. Egyszer egy férfit azért kényszerítettek házasságra egy tehénnel, mert állítólag együtt hált eggyel. Akárhogy is, a falu népe végül összeadta őket, hogy ezzel tüntessék el a bűn okozta átkokat. A szertartás alatt a fiú állítólag elájult, de ettől még nem maradt el az esküvő. A párt végül a folyóba hajtották, ahol „jelképesen” megfulladtak. Így vége is lett a házasságnak. A tehén tényleg megfulladt. Szegénynek nem volt jó ügyvédje.

3. A tehéngyilkosság komoly bűncselekmény

A tehén megöléséért számos indiai államban börtönbüntetés jár, ami akár 5 évig is terjedhet. Vajon hány hentes ül  börtönben? Az állatokat exportálni is tilos, ha a cél a vágóhíd. Állítólag évente ezer tehenet csempésztek már ki az országból az elmúlt 10 évben.

4. A tehénvizelet egészséges

A tehénvizelet fogyasztása része a hagyományos indiai orvoslásnak. A jógik már több mint 3000 éve fogyasztják. Állítólag kitisztítja a szervezetet, elpusztítja a szabad gyököket, javítja a sérült DNS-t, és segít a rák elleni küzdelemben, illetve antibakteriális hatású is. Szóval sok mindenre jó.

5. Sok fesztivál főszereplői a tehenek. Például a tehéntrágya-fesztiválé

Hindu Devotees Celebrate Holi Festival In India

A tehéntrágya természetes, organikus dolog, és sokféle felhasználási módja lehet. Mivel Indiában rengeteg tehén van, trágyából is van bőven. Miután főleg a mezőgazdaságban hasznos, természetesen a  tiszteletére tehéntrágya-fesztivált is tartanak. 

6. A Gopastami nevű ünnep

Persze nem elég évente fesztivált tartani. Szükség van a tehénnapra is, amikor az istenek is a tehenek mellé állnak. Ilyenkor a teheneket megfürdetik, szép ruhába öltöztetik, elviszik a templomba, ahol ételt és áldást kapnak abban a reményben, hogy az állatok továbbra is az élet ajándékai lesznek.

7. Indiában van tehénminisztérium

Otaram Devasit nemrég nevezték ki a tehénminisztérium élére. Feladata, hogy a tehenek szentségét védelmezze. Míg Indiában korábban százfajta őshonos tehén volt, mára a számuk jelentősen csökkent. Az indiai Desi tehén például már majdnem kihalt. Mivel rengeteg területen történt gépesítés, így a tehenek szerepe is csökkent a mezőgazdaságban és a mindennapi életben is. Sok helyen szentélyeket hoztak létre, hogy segítsék a problémát az istenek is. Remélik, hogy a tehenek szellemi értéke nem fog tovább csökkenni, az  új miniszter valószínűleg mindent megtesz majd ezért. 

8. A tehénhez nem kell úthasználati engedély

A tehenek bármikor használhatják az utakat, engedély nélkül. A forgalom akadályozása sem probléma. Íme egy videó arról, hogy hogyan közlekednek.

 

Persze ez csak kis része az izgalmas tehéntörténeteknek. Indiában a szent állat még rengeteg felfedezetlen titkot rejt.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez