Rettegnek az indonéz melegek

A melegek együtt élhetnek, de a szexuális aktus tiltott. Ezt hirdeti a Korán! Ha valaki ezt megszegi, akkor ezért 100 korbácsütés jár- magyarázza az iszlám ügyek hivatalának feje Aceh tartományban.

Ezt a tartományt a legnépesebb muzulmán állam Mekkájának tekintik a különben meglehetősen toleráns Indonéziában. A világ legnépesebb muzulmán államában itt kezdődött a hittérítés, és ma is itt a legerősebb az iszlám befolyása. Aceh tartomány iszlamista szervezetei sokáig polgárháborút folytattak a központi kormányzat ellen míg végül megkötötték a fegyverszünetet. Ennek értelmében Aceh komoly autonómiát élvez. Így bevezették a sariát, Mohamed próféta szigorú törvényét. Ennek megfelelően tiltják az azonos neműek kapcsolatát.
Mit tesznek a melegek, akiknek a száma mintegy 1000 körül van Aceh tartományban? Félnek. A Lila-Szürke Társaság vállalta korábban az érdekeik képviseletét. Ide 47 olyan meleg tartozik, aki nyíltan felvállalta nemi identitását. Most a Lila-Szürke Társaság azt tanácsolja minden érintettnek: sose mutatkozzanak az utcán párban és soha semmilyen félreérthető gesztust ne tegyenek nyilvánosan!
Miben reménykedik a Lila-Szürke Társaság? Abban, hogy az ország új elnöke, Joko Widodo visszavonja a melegekről szóló törvényt Aceh tartományban. Jelenleg az elnök jogászai vizsgálják: alkotmánysértő-e az a helyi törvény, mely 100 korbácsütéssel bünteti az azonos neműek kapcsolatát. A melegek attól félnek egész Indonéziában, hogy hasonló törvény születhet más tartományokban is, ahol eddig tolerálták a saját nemük iránt érdeklődőket.
A törvénynek eddig még nem szereztek érvényt – egywetlen meleget sem korbácsoltak meg.  Egy év türelmi időszakot adunk. 2015-ben még nem büntet a saria bíróság- magyarázza szakállát simogatva a vallási ügyek hivatalának vezetője.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez