Visszavonul a liberálisok kaliforniai nagyágyúja

Barbara Boxer demokrata szenátor bejelentette, hogy nem indul a 2016-os szenátusi választáson, és több mint harminc év után búcsút int a kongresszusnak Washingtonban. A politikától azonban nem távolodik el.

A 74 éves politikusnő egy, a YouTube-ra felrakott videóban közölte támogatóival, hogy a jövő novemberi szenátusi választáson már nem méretteti meg magát, és négy szenátusi ciklus után visszavonul. A progresszív baloldali liberálisok harcos képviselőjeként ismertté vált szenátor közölte, azon fog dolgozni, hogy a 2016-os választáson egy demokrata jelöltnek sikerüljön megszereznie székét.

Boxer közölte, hogy bár a szenátusnak búcsút int, ez nem jelenti azt, hogy nyugdíjba vonulna. “Van aki már 40 évesen is öregnek érzi magát, és van, aki fiatalnak nyolcven évesen” – mondta Boxer, hozzátéve, hogy ő még olyan fiatalnak érzi magát, mint amikor először megválasztották, és soha nem fogja abbahagyni a politizálást, mert a feladat túl fontos.

A kaliforniai politikus 1993 óta tagja a szenátusnak, és előtt egy évtizeden át volt a képviselőház tagja. A baloldali progresszívek körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Boxer a liberális eszmék egyik legjelentősebb védelmezője volt a kongresszusban, különösen a környzetvédelem, a női egyenjogúság és munkásjogok területén.

A harcos természetéről ismertté vált Boxer távozásáról már hónapok óta keringtek pletykák Washingtonban, különösen, azután, hogy választási bizottsága az elmúlt két évben mindössze 342 ezer dollárt gyűjtött be, ami az egyik leggazdagabb államban megdöbbentően kevésnek számít. Lemondásával hatalmas harc indul majd Kaliforniában. ahol több feltörekvő politikus is mindent meg fog tenni azért, hogy ő szerezhesse meg az üresen maradó szenátusi széket.

Fotó: Europress/Getty

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez