Új védelmi stratégiát fogadott el Jordánia

A Jordán Légierő egyik vadászgépének decemberi lelövése után Ammán új stratégiát fogadott el az Iszlám Állam elleni harcban. Mivel a jordán vezetők szerint a légicsapások nem vezetnek eredményre, és csak veszélyeztetik a katonáik életét, az iraki és a szíriai szunnita törzsek felfegyverzése mellett döntöttek.

A jordániai F-16-os lezuhanása – amit a “kalifátus” szerint lelőttek, de hivatalos források szerint műszaki hiba történt –  és a pilóta fogságba kerülése után komoly vita kezdődött az arab országban. Azóta a hatóságok és a kormányközeli médiumok nem beszélnek és írnak Ammán katonai szerepvállalásáról az Iszlám Állam elleni koalícióban, az iszlamista ellenzék és a Muszlim Testvériség pedig a bombázások befejezése és koalícióból való kilépés mellett kardoskodik. Már szeptember óta vannak olyan hangok, amelyek ellenzik a részvételt a koalícióban, s hátráltatják azt, hogy Ammán hivatalosan is a szövetség „teljes tagja legyen”. Az Iszlám Akció Frontja, a jordániai Muszlim Testvériség pártja közleményben utasított el minden, az Iszlám Állam elleni koalíciós kezdeményezést.

A gép elvesztése valóban rosszkor jött a jordán kormánynak. November vége óta kisebb-nagyobb tüntetések vannak az országban: akkor tartóztatták le a Muszlim Testvériség egyik politikai vezetőjét, Zaki Bani Irsheidet, és ez alaposan feldühítette nem csak a testvériséget, hanem a szunnita törzseket is.

Már maga a király kezdett el kampányolni, hogy csökkentse  a feszültséget az országban. December 18-án II. Abdullah találkozott a délen élő szunnita törzsekkel, és azt ígérte: megvédik őket az esetleges támadásoktól. Ezt a repülőgép lezuhanása után is megismételte. Akkor már arról is beszélt, hogy Jordánia éllovasa lesz egy csak arab országokból álló ISIS-ellenes koalíciónak, és „jobban segítik majd Bagdad harcát az ISIS ellen”.

Ammán új stratégiát fogadott el: nem csak légicsapásokat hajt végre, hanem támogatja majd az iraki és a szíriai szunnita törzseket is. Ez egyebek mellett a törzsek felfegyverzését és katonai kiképzését is jelenti, amelyben már nagy tapasztalata van Jordániának. Korábban a jordániai katonai bázisokon folyt a mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg néhány ezer fős „brigádjainak” a kiképzése. Nemrég a jordán kormány is elismerte, hogy részt vesz abban a projektben, amelyet Törökország és az Egyesült Államok közösen indított, 15 000 „mérsékelt felkelőt” kiképzésére  az országban.

Ezzel párhuzamosan Iraknak is segítséget ajánlott Jordánia. December közepén kormánydelegáció járt Irakban, ahol arról számolt be Abdullah Enszúr jordán miniszterelnök, hogy 64 000 iraki rendőrt képeztek ki és hamarosan megérkezik az első kontingens. Ezenfelül Ammán iraki katonák kiképzését is magára vállalta, és segítséget ajánlott a háromnegyed részben ISIS-megszállás alatt lévő Anbár tartományban élő szunnita törzseknek is.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez