Az ENSZ szerint csak etnikai tisztogatás történt a Közép-afrikai Köztársaságban

Az ENSZ vizsgálóbizottsága nem talált bizonyítékot arra, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban előre kitervelt és szándékos népirtást követtek volna el a szemben álló felek.

A bizottság még december 19-én nyújtotta be végleges jelentését a közép-afrikai krízisről az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Ebben arra a következtetésre jutott, hogy az országban etnikai tisztogatás követelte több, mint hatezer ember életét. A bizottság a vizsgálat során nem talált semmilyen arra utaló jelet vagy szándékot, hogy a szemben álló muszlim és keresztény milíciák szándékos és előre kitervelt népirtást akartak volna végrehajtani. A jelentésben azonban jelezték, hogy a keresztény „anti-Balaka” milícia által elkövetett atrocitások súlyos háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek felelnek meg. Számos nemzetközi civil szervezet azonban jelezte, hogy mindkét fél bűnös, és a muszlim Szeleka koalíciót is el kell ítélni az országban végbement vérengzések miatt.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2013 elején robbant ki a polgárháború, miután a muszlim Seleka Koalíció fellázadt és elüldözte a 10 éve kormányzó Francois Bozize elnököt a hatalomból. A Seleka akkor azzal indokolta a felkelést, hogy az elnök és kormánya nem tartotta be a békemegállapodásban foglalt ígéreteit és folyamatosan háttérbe szorította az országban élő muszlim népességet. Bozize megbuktatása után a Seleka vette át az irányítását az országban, és a milícia vezetője, Micheal Djotodia kinevezte magát elnöknek. Djotodia azonban hamar elveszítette az ellenőrzését és befolyását a Selekán belül. A milícia harcosai ugyanis bosszúhadjáratba kezdetek a keresztények ellen, akik válaszul létrehozták saját önvédelmi szervezetüket, az „anti-Balakát”.

A keresztény milícia színre lépésével hamar megváltoztak az erőviszonyok. Djotodia végül lemondásra kényszerült, és csakúgy, mint elődje, külföldi száműzetésbe ment. Az országban ezt követően elszabadult a pokol. A keresztények szintén bosszúhadjáratot indítottak az ország népességének tizedét kitevő muszlimok ellen. A vérengzésben, amit most az ENSZ „etnikai tisztogatásnak” minősített több ezer ember veszítette életét. Az ország muszlim lakosságának jelentős része pedig a szomszédos országokba menekült.

A mészárlásnak végül a francia csapatok vetettek véget. A Közép-afrikai Köztársaságban azóta egy ENSZ békefenntartó misszió is működik, amelynek létszámát hamarosan a duplájára emelik. A helyzet azonban továbbra is elkeserítő az országban, amely azóta két részre szakadt. A központi kormány túlságosan is gyenge ahhoz, hogy békét teremtsen és rendet tegyen. Az ország pedig nincsen olyan állapotban, hogy választásokat lehessen tartani, és azzal véget lehessen vetni a máig tartó politikai krízisnek.

Fotó: GettyImages

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez