Letartóztatták a rettegett anti-Balaka milícia egyik vezérét

A Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó békefenntartóknak sikerült elfogniuk Rodrige Ngaibonát, a keresztény anti-Balaka milícia egyik rettegett parancsnokát, aki csapataival ártatlan embereket mészároltatott le, nőket erőszakoltatott meg, és otthonokat fosztatott ki.

A lázadóvezért a fővárostól 300 km-re található Boucában tartóztatták le. Maurice Dibert Dollet főügyész azt mondta, hogy az Andilóként is ismert milíciaparancsnokot éjszaka a fővárosba szállították, és jelenleg őrizetben tartják. A főügyész szerint Andilót a bűnei miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé is állíthatják, de erről még nem született döntés.

Andilo elfogása után az anti-Balaka milícia vezetői azonban jelezték, hogy társuk letartóztatása és esetleges felelősségre vonása könnyen „felboríthatja” a megbékélési folyamatot az országban. Az anti-Balaka szóvivője elmondta, hogy szervezetük most már nem tekinthető fegyveres csoportnak, mivel nemrég politikai párttá alakultak. A nemzetközi közösséget pedig elítélték, amiért a vezetőik után „vadászik” és szerintük az ENSZ a felelős azért, hogy az ország „káoszba” süllyedt.

Az ENSZ vizsgálóbizottságának legutóbbi jelentésében azt írták, hogy Rodrige Ngaibona vezetésével az anti-Balaka etnikai tisztogatást hajtott végre az ország muszlim lakossága ellen. Ngaibonát egyébként az egyik legrettegettebb, legbefolyásosabb és leggonoszabb embernek tartják a keresztény milícián belül. Csapataival számos háborús bűnt is elkövetett, ártatlan embereket mészároltak le bosszúból, és fiatal lányok erőszakoltak meg. Több tucat települést pedig kifosztottak, majd felgyújtottak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez