Újabb újságírókat öltek meg, most Líbiában

A két szabadelvű újságíró szeptemberben riportkörútra indult Líbiába, ahol iszlamista milíciák kezére kerültek. A Kalifa katonái, akik tavaly ősszel tették le a hűségesküt Bagdadinak Líbiában, most bejelentették: kivégezték a két újságírót, aki “az iszlám ellensége volt”.

Sofiane Chourabi és Nadir Guetari a tunéziai sajtó ismert képviselői voltak. Chourabi részt vett a Ben Ali elnök ellen szervezett forradalmi mozgalomban, egyike volt a “szabadság bloggereinek”, akik 2011-ben az interneten készítették elő a diktátor bukását. Ben Ali volt az arab tavasz első áldozata, bukása után Szaúd Arábiába menekült. A szomszédos Líbiában Kadhafi a hatalmával együtt az életét is elveszítette. Azóta Líbiában a káosz az úr.

Sofiane Chourabi akkor vált országosan ismert személyiséggé Tunéziában, amikor börtönbe került egy korsó sörért. Ezt a sört ugyanis a ramadán idején fogyasztotta el, és ezért pár hónapra lecsukták. Tunézia laikus közvéleménye kiállt mellette. Idén szeptemberben úgy döntött: kollégájával együtt Líbiába látogat, ahol az iszlamista milíciák a káoszt hatalmuk megerősítésére használták fel. Értesülések szerint a két tunéziai újságírót Derna városában tartotta fogva egy iszlamista milícia. Ez a város az ország keleti részén az iszlám fanatizmus fellegvára Libiában. A környékén szerveződő egyik milícia tette le a hűségesküt Bagdadinak, aki Szíria és Irak egyes részein kikiáltotta az iszlám államot.

Van-e összefüggés a párizsi merénylet és a tunéziai újságírók líbiai kivégzése között? Átfogó offenzívát indított-e a kalifátus a laikus sajtó ellen? Senki sem tudja. Hivatalosan még nem erősítették meg a két tunéziai újságíró halálát, de a rokonok, barátok és szimpatizánsok tömegesen zarándokolnak el az újságírók szövetségének székházához, hogy kifejezzék az együttérzésüket Tunézia fővárosában.

Fotó: Gyászoló kollégák az újságírók szövetségének székházában. Europress/AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez