Kína enyhíti az árszabályozást

Kína a jövőben enyhíteni szeretné az árellenőrzést: a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság bejelentette, hogy 24 árucikk és szolgáltatás lesz szabadáras.

Kevesen tudják talán, hogy a kínai állam a piacgazdálkodásban, valamint a termékek és szolgáltatások árának meghatározásában óriási szereppel bír. Most ezen enyhítettek.

A reformbizottság honlapján az olvasható: a dohánylevelek árát mostantól a piac határozza meg, de a gazdálkodók érdekeit is figyelembe kell venni. Az ipart fokozottan felügyelő állami szervezetek biztosítani fogják, hogy a dohányipari cégek saját maguk döntsenek az árakról a gazdálkodókkal kötött szerződésekben.

Persze senki nem számíthat arra, hogy a lépés nagy hatással lesz a cigaretta árára az országban, ugyanis a dohánylevelek csupán 5-10%-át teszi ki a gyártás végtermékének (magának a kész cigarettának), így nem nagyban befolyásolja annak árát.

A folyamat mindazonáltal megnyitja a mezőgazdasági termékek piacát, mely 1978-ban indult, de az állami felhalmozási program, illetve a minimális árak és támogatások szabályozása bizonyos termékeknél biztosítják, hogy a kormány megőrizze szabályzó szerepét.

Azzal, hogy enyhítik az befolyást a belföldi vasúti és légi csomag-és személyszállításban, a közlekedési hatóságok szerint a lépés nagyban ösztönözni fogja a piacot arra, hogy teret adjon a magánberuházásoknak, megszabadítva egyes légitársaságokat az utasszállítás árainak szabályozásától.

Az új lépés továbbá feloldja a korlátokat a polgári felhasználású robbanóanyagok ára alól, valamint a kikötői szolgáltatások, a hajókon keletkező hulladékkezelés és a vízellátás ára alól is.

A bizottság ígéretet tett, hogy folyamatosan figyelni fogják a piaci megbízásokat az enyhítés után, hogy megakadályozzák az ingadozó árakat.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez