Kínában 1990 óta nem volt ilyen alacsony a GDP növekedése

Nyilvánosságra hozták Kína 2014-es éves növekedési adatait. A számok tanúsága szerint a bruttó hazai termék (GDP) 7,4%-os növekedése a világ vezető gazdaságai közül még mindig a legnagyobb mértékű, de a távol-keleti ország történetében 14 éve a legalacsonyabb értéknek számít.

Kína növekedési célkitűzése 7,5% volt 2014-re, amit végül sikerült is megközelítenie. Ez annak köszönhető, hogy az év végén több gazdaságélénkítő intézkedést is hoztak. 2 év után először hajtottak végre kamatcsökkentést, és nagy mennyiségű pénzt pumpáltak a gazdaságba. Ezzel az ipari termelést és a kiskereskedelmi forgalmat akarták növelni.

2014 első felében még úgy tűnt: az éves növekedés jobban el fog maradni a várakozásoktól, mint ami végül realizálódott. Ez 2015-ben optimistább várakozásokat eredményezhet. Az IMF legutóbbi előrejelzése mérsékelt növekedést jósol a világgazdaság számára. A 3,5%-os becslést a tavaly októberi 3,8%-ról módosították. Ebben Kína kilátásait a következő évre 6,8%-os növekedésre értékelik. A mostani 7,4%-os bővülés a következő előrejelzéshez méréskelten optimista alaphangot adott.

A növekedési jelentés nyilvánosságra hozása stabilizálta a kínai tőzsdét, és megnyugtatta a piacokat. Elemzők szerint 2015-ben különösebb gazdasági élénkítés nélkül is meglehet a 7% fölötti érték, ami stabilizálódni látszik az elkövetkező években. Ez a Kínától korábban megszokottól ugyan alacsonyabb, de világviszonylatban számottevő érték, és a stabilitás is pozitív üzenetet hordoz.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez