MI5: az Iszlám Állam nagyszabású terrorakciót készít elő a Nyugat ellen

Erre figyelmeztetett a brit elhárítás főnöke, aki a párizsi merénylet kapcsán beszélt Londonban. Az MI5 főnöke azt mondta: nagyon valószínű, hogy Franciaország után Nagy-Britannia lesz az iszlamista terroristák újabb célpontja.

A Kalifátus területén, Szíriában az al-Kaida olyan nagyszabású terrorakciót készít elő, melynek nagyon sok áldozata lenne. Erről vannak értesüléseink – hangsúlyozta Andrew Parker főigazgató. Az MI5 főnöke azt mondta: tavaly Ausztráliában és Kanadában volt a főpróba, most Párizs következett. Az MI5 az elmúlt hónapokban három hasonló terrorakciót hiúsított meg. Ugyanakkor nagyon nehéz megakadályozni ezeket, hiszen maguk a terroristák halálraszántak. A fenyegetés mértéke sokkal nagyobb, mint a mi eszközeink – hangoztatta az MI5 főnöke, aki igen ritkán áll a nyilvánosság elé.

Kiderült, hogy a párizsi gyilkosságokat elkövető testvérpár egyik tagjának voltak kapcsolatai Nagy-Britanniában is. Egy mecset egyik befolyásos személyisége jóban volt az egyik terroristával. A Finsbury Park mecset a hatóságok megfigyelése alatt áll Észak-Londonban.

A legnagyobb gondot azok jelentik, akik Európából utaztak a Kalifátus területére. Ott kiképzést kaptak, részt vettek a harcokban, majd visszatértek Európába, hogy itt terrorakciókat hajtsanak végre. Nagy-Britanniának – Franciaországhoz hasonlóan – jelentős muszlim népessége van. Ebből néhány ezer fiatal a Közel-Keletre ment, és csatlakozott az Iszlám Államhoz. De a szomáliai Al Shabab iszlamista szervezetnek is vannak brit tagjai. Mint például a hírhedt fehér özvegy, akinek férje a londoni metrómerényletek idején hajtott végre öngyilkos akciót.

Az MI5 főnöke szerint elkerülhetetlenek az újabb iszlamista terrorakciók, akármilyen felkészült is a terrorelhárítás Európában. Arról nem ejtett szót a brit titkosszolgálati főnök, hogy a fanatikus iszlamista milíciák nem is olyan régen a nyugatbarát arab kormányok támogatását élvezték az Asszad elleni polgárháborúban Szíriában. A Kalifátust tavaly nyáron kiáltották ki Szíria és Irak egyes részein. Ezt követően hirdette meg Obama amerikai elnök a nagykoalíciót az Iszlám Állam ellen. Ebben az USA mellett Nagy Britannia és Franciaország is részt vesz. Több arab állam is jelezte csatlakozását, de tenni nem sokat tettek a terror ellen, pedig az már Szaúd-Arábiát is fenyegeti.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez