Miért hibáztak a francia szolgálatok a párizsi merényleteknél?

17 halott 2 iszlamista terrorakció miatt Párizs belvárosában. Ez a hírszerzés, az elhárítás kudarca is. Miért nem látta előre a veszélyt a francia terrorelhárító szolgálat?

Az arab tavasz miatt- állítja Bernard Squarcini, aki Sárközy elnök kedvenc rendőreként a belső biztonságért felelt 2007 és 2012 között. Amikor 2001-ben egy iszlamista merénylő megtámadta az USA párizsi nagykövetségét, akkor a CIA nagy erőkkel érkezett Franciaországba. Az együttműködés a francia és az amerikai szolgálatok között teljes volt- emlékezik Squarcini. De azután jött az arab tavasz. A francia hírszerzés kezdettől fogva úgy gondolta, és ez be is igazolódott, hogy a diktátorok bukása után nem a demokrácia, hanem a káosz ideje jön majd el.
Mindez nagy csapás volt a francia hírszerzésre, melynek remek kapcsolatai voltak a terrorelhárító szolgálatokkal Szíriában és Tunéziában, de néhány más terror által sújtott országgal is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A diktátorok bukásával vagy meggyengülésével megszűnt a kapcsolat a szolgálatok között. A francia hírszerzés megvakult- állítja Bernard Squarcini arra utalva, hogy Líbiában vagy Jemenben nincs is állam, amely szembeszállhatna a terrorizmussal. Szíriában pedig Asszad elnök rendszere rendkívüli mértékben meggyengült. Ráadásul kezdetben a nyugati hatalmak támogatták a szunnita milíciákat Asszad rendszere ellen. Csak később szálltak velük szembe, amikor azok már kikiáltották a Kalifátust Szíria és Irak egyes részein. Ahol most ezerszámra harcolnak európai dzsihád harcosok is. Akiket azután vissza lehet küldeni Európába, mint a francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche-t, aki négy embert lőtt le hidegvérrel Brüsszelben a Zsidó Múzeum előtt vagy a két Kouachi fivért és Koulibalyt, a párizsi merényletek végrehajtóit, akik 17 ember halálát okozták.
Meg nem erősített hírek szerint főbe lőtte magát egy magasrangú rendőrtiszt Párizsban. Henri Feydou vezette a vizsgálatot a Charlie Hebdo elleni merénylet ügyében. A francia rendőröket mindenestre megtapsolták a felvonulók, akik a terror ellen tiltakoztak millió számra vasárnap Párizsban és másutt.
A francia rendőrség és CIA közötti információáramlás problémáira már Obama elnök is rámutatott, amikor a francia nagykövetségen járt Washingtonban. Azt ígérte, hogy fokozni fogják az együttműködést az USA és Franciaország között ezen a téren is. Február 18-ára terror ellenes csúcsot hirdettek Washingtonba, ahol nyilván szóba kerül a titkosszolgálatok közötti kapcsolatok javítása is. De Obama elnök épp a francia nagykövetségen hangsúlyozta: nem elég, ha az USA és Franciaország együttműködik a terrorizmus ellen, mert nagy szükség van a muzulmán országokra is. Nélkülük ugyanis aligha remélhető tartós siker a terror elleni háborúban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez