Rengeteg áldozat Párizsban – valamennyi támadó is halott

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a Stade de France közelében. További hat helyszínen voltak lövöldözések. Egy koncertteremnél túszokat ejtettek. A rendőrség megrohamozta a termet, és megölte a túszejtőket. Csak ott mintegy száz halálos áldozata volt a terrortámadásnak.

A kora reggeli beszámolók szerint legalább 120 áldozata (a korábbi hírek még 140 áldozatról szóltak) és 80 súlyos sérültje van az éjszakai merényletsorozatnak Párizsban. A támadók hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

Ügyészség: nyolc elkövető halt meg

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat – közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban. Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

Párizsi főügyész: több szálon indult vizsgálat

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak a párizsi terrortámadások ügyében – jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.

Rendőrfőnök: valamennyi támadó meghalt

A francia rendőrség feltételezése szerint a pénteki párizsi lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a több mint 120 ember halálát követelő merénylethullám esetleges további közreműködőit.

Leoltották az Eiffel-torony fényeit

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, a legalább 140 halálos áldozatot követelő terrorista merényletek után.

New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel – kék, fehér, piros – világították ki az Empire State Building felhőkarcolót.

Pokolgépet hatástalanítottak a nemzeti stadionnál 

Meg nem erősített értesülések szerint gázpalackokból összeállított, nagy erejű pokolgépet hatástalanítottak tűzszerészek a francia nemzeti stadion (Stade de France) mellett – jelentette a France-Info rádió szombatra virradóra.

A tűzszerészek jelenleg is dolgoznak, átfésülik a francia főváros északi részén lévő stadiont és környékét, ahol pénteken késő este két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet is robbantottak terroristák a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzés ideje alatt. Az ottani robbantások különböző közlések szerint 3-6 halálos áldozatot követeltek.

Megrohamozták a túszejtőket

Befejeződött a rendőrségi támadás a párizsi Bataclan koncertteremnél, két merénylőt megöltek – jelentette a BMF televízió szombaton hajnali egy órakor. Egy rendőrtiszt vérfürdőként jellemezte a koncertteremben történteket, hozzátéve, hogy a támadók robbanóanyagokat rögzítettek a túszokra.

Rendőrségi források szerint eléri a százat a párizsi koncertteremnél elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma, és félő hogy az áldozatok száma még nőni fog.

Öngyilkos merénylők robbantottak a stadionnál

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott – közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról.

Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald’s étteremnél követtek el. Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. Goupil más részletet nem árult el.

A BFMTV francia hírtelevízió szerint legalább hatvanra emelkedett a Párizsban péntek éjjel végrehajtott fegyveres támadások és robbantások halálos áldozatainak száma.

Rendkívüli állapotot hirdetettek Franciaországban

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök, és bejelentette a határok lezárását a pénteken késő este Párizsban történt terrorcselekmények miatt, amelyek éjfélig legalább 60 halálos áldozatot követeltek.

Hollande példátlannak nevezte a Párizst ért terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot.  Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.
“Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (…) ez borzalom” – fogalmazott az államfő, mielőtt bejelentette a kormány válságtanácskozásán meghozott rendkívüli lépéseket.

A lakosságot arra kérték, ne menjen ki az utcára 

A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.

A rendőrség lezárta a belvárosban a Bataclan koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak. Egyes források hatvanról, mások százról szólnak – jelentette a spanyol hírügynökség tudósítója a helyszínről.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez