Oroszország és Németország más-más világban él

Amikor Obama elnökkel tárgyalt Merkel kancellár, akkor célzott arra, hogy szerinte Putyin egy másik világban él. Mire gondolt Európa vezető hatalmának első embere? Erről írt tanulmányt Ulrich Speck, a Carnegie Europe kutatója.

Mi a fő különbség Németország és Oroszország között? Az, hogy Németország Japánhoz hasonlóan a második világháború után elfogadta az USA vezető szerepét. Mindkét állam a gazdasági növekedésre koncentrált és felhagyott a birodalmi álmokkal. Ma Németország gazdagabb és sikeresebb, mint bármikor korábban, és senki sem követeli vissza Strasbourg-ot vagy Kalinyingrádot, az egykori Königsberget.
Moszkva viszont – élén Putyinnal- a múlt hagyományait követi és nagyhatalmi politikát akar csinálni. A Szovjetunió bukása után sem értékelte át a helyzetet. Továbbra is Amerikával rivális nagyhatalomnak tekinti magát, noha ehhez nincsenek meg a gazdasági alapjai. Oroszország ma is szinte kizárólag energiahordozók exportjából él. Míg Németország teljes mértékben beilleszkedik a globális gazdaság rendszerébe, sőt az Európai Unió vezető országa, közben Oroszország kényes a “szuverenitására” és ragaszkodik a birodalmi elvhez, melyet az ukrajnai válság most alapjaiban megingatott.
Németország és Oroszország vezetőinek nézetei tehát nem kompatibilisek- állapítja meg a szerző. Ami azért furcsa, mert Vlagyimir Putyin jól beszél németül, az NDK-ban dolgozott, mint hírszerző. Az amerikai és a német vonal küzdelmében Oroszországban egyértelműen a német vonalat képviselte. Soha olyan szoros nem volt a gazdasági együttműködés Oroszország és Németország között, mint Putyin idején. Oroszország korszerűsítése jelentős részben Németországon múlik. Vagyis lehet, hogy a vezetők nézetei nem kompatibilisek – ahogy azt Ulrich Speck, a Carnegie Europe kutatója állítja, de a két ország érdekei igen. Mindkettőnek szüksége van a másikra még akkor is, ha Oroszország és Németország más-más világban él.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez