Vannak még 24 éves szüzek Dél-Afrikában?

Nem túlzás a szüzességi szertartás egy 24 éves televíziós sztár esetében? – osztja meg a kérdés a zulu közvéleményt Dél-Afrikában. Minnie Dlamini vajon tudatosan, vagy véletlenül keverte össze a nemi érettség idején szokásos rítust az eljegyzésivel?

A problémát az uMhlonyane és az uMemolo szokások okozták. Az előbbi ugyanis egy női beavatási, az utóbbi pedig egy eljegyzési szertartás. A csinos televíziós sportriporter szűznek öltözött egy szertartáson, ami a tradicionális zulu társadalomban visszatetszést keltett, hiszen senki sem feltételezi az életvidám ifjú hölgyről, hogy 24 éves korában még érintetlen lenne.

A bírálatokra Minnie Dlamini azt válaszolta, hogy a zulu szertartások a kulturális tradíció részét képezik, vagyis minden törzsben és minden családban egy kicsit másképp van; ez nem vallás, ahol mindent pontosan be kell tartani és soha semmit nem szabad másképp csinálni. Sőt azt is kijelentette, az ő családjukban a két szertartás ugyanaz: a lányok alighogy nemi identitásuk megjelenik, máris eljegyzik magukat.

De miért épp 24 éves korukban tennék ezt? Miért nem tíz évvel korábban? A zulu tradíciók védelmezői sérelmezik, hogy a sport riporter szűznek öltözött és ezzel kigúnyolta az ősi beavatási szertartást.
A zuluk komolyan veszik a tradíciókat: náluk például lehetséges a többnejűség! Dél-Afrika elnöke is zulu, és négy felesége van. Az utolsót 70 éves korában vette el. Az esküvő alkalmából kijelentette: most talán leállok! Az elnök gyermekeinek létszámát megpróbálta kideríteni a sajtó erre kíváncsi része, ám az akció kudarcba fullad: 20 gyerek után feladták Zuma elnök leszármazottainak kutatását Dél-Afrikában.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez