Ámokfutó mérgezi az orosz-örmény viszonyt

Hathónapos csecsemő küzd az életéért a hét eleje óta az örményországi Gjumriban, ahol családjának hat tagját megölte a helyi orosz bázis egyik közlegénye. Az ügy miatt tegnap tartott tüntetésen legalább 14-en megsérültek: a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel.

Csöndes és szorgos emberekként emlékeznek a szomszédok az Avetiszján házaspárra, akiket lányukkal, fiukkal, menyükkel és kétéves unokájukkal együtt gyilkolt meg január 12-én egy orosz katona. A vérengzés egyetlen túlélőjét, a hathónapos Szerjozsát szúrt sebbel kezelik.

A vádlott, Valerij Permjakov mindössze két hónapja szolgált a Gjumri Katonai Bázison. Később a török határ közelében vettek őrizetbe. A gyilkosság oka tisztázatlan, bár feltételezhetően mentális zavarokkal küzd az egyébként szibériai elkövető.

Az eset több kérdést is felvet. Arman Szulejmanian örmény újságíró például azt firtatta az orosz Dozsdgy televízióban, hogyan nem tűnt fel senkinek a bázison az éjfélkor távozó kalasnyikovos kiskatona.

A következő és most a legfontosabb kérdés az, hogy ki tárgyalja majd az ügyet? Bár az örmény és orosz hatóságok egyaránt a közös eljárást hangsúlyozzák, egyelőre egymásnak ellentmondó üzeneteket fogalmaznak meg. Kedden például az Örmény Főügyészség azt nyilatkozta: azért nem adható át Permjakov Jerevánnak, mert az orosz törvények tiltják orosz állampolgár kiadását másik államnak. Ugyanakkor egy 1997-es kétoldalú szerződés lehetővé teszi az örmény ítélkezést, ha orosz katona a Gjumri bázison kívül követ el bűncselekményt – magyarázta egy örmény aktivista a Szabad Európa Rádiónak.

Mindeközben a helyiek egyre ingerültebbek. Egyrészt attól tartanak, hogy Permjakov túlságosan enyhe büntetést kap. Másrészt, bár hálásak a sok munkahelyet adó bázisnak, félnek. Nem ez az első ilyen eset. 1999-ben például két részeg orosz katona egy boltban két embert megölt, és jóval többet megsebesített. 2013-ban pedig őrizetlenül hagyott  robbanószerek két fiúval végeztek.

Az ügy azért is okoz fejfájást az Orosz Hadseregnek, mert január 2-a óta külföldi állampolgárokat is felvesz a soraiba. Mindenesetre a bázis parancsnoka, Alekszej Poljukovics arról biztosított mindenkit, hogy ha Permjakov valóban bűnös, akkor a legszigorúbb bűntetést fogja kapni, hiszen az ilyen bűncselekményekre képes embereknek nincs nemzetiségük.

Poljukovics ugyanakkor bízik az évszázadok óta tartó örmény-orosz barátságban, ami olyan szörnyűségeket is kiállt már, mint például a török háborúk. A jó viszony fenntartása pedig azért is indokolt, mert Örményország csatlakozott az Oroszország, Kazahsztán és Belorusz által alapított Eurázsiai Gazdasági Unióhoz.

Kép: A meggyilkolt családtagok temetése Gjumriban, 2015.01.15. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez