Bébi elefántokat ad el külföldre Zimbabwe

Zimbabwéban a Hwange Nemzeti Park közelében 36 elefántborjút kerített körbe a vadállományért felelős hatóság, hogy értékesítsék őket külföldi vevők számára. Ez csak egy része a közeljövőben eladásra szánt példányoknak. Az illetékesek megerősítették, hogy összesen 62 elefánt bébit fognak exportálni az Egyesült Arab Emírségekbe, Kínába és Franciaországba.

Arról egyelőre nem adtak információt mikor szállítják el az állatokat, és kik a pontos vevők, de egy korábbi nyilatkozat szerint azt tudni lehet, hogy körülbelül 60000 dollárt kaphatnak egy példányért, a befolyt összeg pedig a nemzeti park költségeinek fedezését segíti majd. A turizmusért felelős miniszter, Walter Mzembi szintén megvédte a tervet és hangsúlyozta, hogy az elefántok egyedszáma túl magas az országban, ezért a környezet megóvása érdekében indokolt az állomány csökkentése. Hogy ez jelenleg mekkora méreteket ölt, arról egymásnak ellentmondó becsléseket lehet hallani. Mzembi bőven 80 000 fölé teszi a számukat, de egy nem rég készített helyszíni vizsgálat eredménye szerint körülbelül 58 000 példány lehet az országban.
A környezetvédők határozottan ellenzik a ritkítást és annak módját is. A szállításra kijelölt állatoknál komoly a kockázat, hogy nem élik túl a hosszú utat. Ha mégis, elszakadva természetes környezetüktől, és társaiktól könnyen előfordulhat, hogy idő előtt elpusztulnak. A vevők kiléte szintén aggályos, gondolva itt az Egyesült Arab Emírségekre és Kínára, ahol sok állatkertben és cirkuszban a kegyetlen bánásmód bevett szokásnak számít.
Az elefántokkal való kereskedelmet egy nemzetközi egyezmény legalizálja. Az aláíró országokban élő fajoknak külön besorolásokat adnak, ami jelzi milyen feltételek mellett rendelkezhetnek az állományról az egyes államok. A zimbabwei elefánt jelenleg a kettes kategóriába tartozik, tehát engedélyezett a külföldi eladása, amíg a fennmaradásuk biztosítva van.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez