Elment az arab mozi nagyasszonya, Faten Hamama

84 éves volt, és Egyiptom egyik legnagyobb színésznője-producere, ráadásul egy időben Omar Sharif felesége. Az évszázad csillagának választották meg az egyiptomi írók és kritikusok 2001-ben, az alexandriai nemzetközi filmfesztiválon.

1939-ben debütált a filmvásznon, 7 évesen. Alig néhány év múlva mozitörténelmet csinált. Ő volt az első arab színésznő, aki főszerepet játszott, nem csak statisztált a férfisztárok mellett.

Sokféle nőt alakított: 103 filmjében leginkább független és hatalommal bíró nőalakokat. A Szira Fi Al-Wadi-ban például egy gazdag ember lányát, aki két lábbal áll a földön, és segíti a szegényeket.

Sok filmben a háromszoros Golden Globe-díjas Omar Sharif volt a partnere. A sármos színész, aki kereszténynek született, áttért az iszlámra, hogy asszonyául vehesse Hamamát. Miután 1974-ben elváltak, minden alkalommal élete nagy szerelmeként beszélt a színésznőről.

omar_sharif_2001_07_04

 

Az arab mozi történetének egyik legfontosabb és leginspirálóbb színésznője volt a most elhunyt Faten Hamama, akit a műfaj nagyasszonyának tartanak a Közel-Keleten.

faten2

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez